Test met nieuwe PrEP-Injectie stemt onderzoekers hoopvol

Onderzoekers zijn positief over een nieuwe hiv-preventiemiddel. Deze ‘injecteerbare PrEP’ blijkt zelfs iets beter te werken dan de pillen die nu worden gebruikt om een hiv-infectie te voorkomen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Onderzoekers van het HIV Prevention Trials Network (HPTN) injecteerden het middel cabotegravir bij een testgroep van cisgender mannen en transgender vrouwen die seks hebben met mannen uit de VS, Argentinië, Brazilië, Peru, Thailand, Vietnam en Zuid-Afrika. De helft werd met cabotegravir geïnjecteerd en kreeg placebo PrEP-pillen, de andere helft kreeg een placebo injectie en de reguliere Truvada PrEP-pillen.

Volgens de testresultaten het HPTN liep 1,21 procent van de groep met reguliere PrEP-pillen het hiv virus op, terwijl dit percentage bij de groep die cabotegravir 0,38 procent was. “Het is inspirerend dat we binnenkort andere opties voor hiv-preventie kunnen hebben voor personen die moeite hebben met het nemen van pillen,” zegt Raphael Landovitz van het HPTN.

Ook de aids-organisatie van de VN, UNAIDS, is positief gestemd over de test. “Dit is een doorbraak dat zeker invloed zal hebben op de levens van homoseksuele mannen en transgender vrouwen wanneer ze een groter risico hebben op een hiv-infectie,” aldus uitvoerend directeur Shannon Hader.

De onderzoekers willen met de testresultaten aantonen dat het nieuwe medicijn cabotegravir een ‘net zo effectief’ alternatief kan zijn voor Truvada PrEP. Het uitgebreide testresultaat wordt in een aantal weken verwacht. In de praktijk zou de injectie elke twee maanden genomen moeten worden. 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen