Telenet lanceert “.comdom”: het digitale condoom voor veilige sexting

Telenet heeft vandaag de app “.condom” gelanceerd. De app is bedoeld om sexting, het chatten met seksueel getinte berichten of foto’s, veiliger maken. “Het ontkennen of in de doofpot steken van dit fenomeen, heeft geen zin,” zegt het bedrijf. Bijna één op de drie Vlamingen geeft toe aan de vraag tot sexting, blijkt uit cijfers die Telenet zelf bekend heeft gemaakt.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Telenet brengt de app uit in een tijd waarin sexting een maatschappelijk bekend fenomeen is. Uit onderzoek blijkt dat tweeëntwintig procent van de Belgen aangeeft veiliger te willen sexten, maar niet goed weet welke maatregelen ze zouden kunnen treffen om zichzelf te beschermen. Telenet creëerde daarom “.comdom”: een app die je foto’s helpt beveiligen tegen het ongewenst delen met derden.

Volgens een bevraging van 2000 Belgen, uitgevoerd door Tilburg University in opdracht van Telenet, ziet vijfentwintig procent van de Belgen sexting als een normale vorm van hedendaagse seksualiteit. Bij twintigers ligt dit cijfer met 36% zelfs nog hoger. Toch komt het fenomeen doorgaans negatief in de pers, bijvoorbeeld wanneer het gaat om sextortion (afpersing aan de hand van naaktfoto’s of filmpjes), bittere exen die wraak willen nemen door gevoelig beeldmateriaal online te gooien, of jongeren die onder druk gezet worden om een naaktfoto te delen.

Bij offline seksualiteit is het simpel: gebruik een condoom en je vrijt veiliger. Nu heeft Telenet dus een digitale “condoom” ontwikkeld. Kort samengevat werkt de app als volgt: je neemt een foto en via de app kan je een filter toevoegen die de gegevens van de ontvanger (naam, gsm-nummer, …) gebruikt als watermerk over jouw beeltenis. Deze filter kan volgens de makers van de app zelfs door de ervaren Photoshopgebruiker niet zomaar verwijderd worden (of toch niet zonder de naaktfoto onherkenbaar te maken).

Strafbaar

Nel Broothaerts, die onder andere instaat voor de preventie bij Child Focus, signaleert dat er nog veel onwetendheid speelt rond het wettelijke kader waarop je je kan beroepen als je naaktfoto ongewenst gedeeld wordt met derden: “Sexting is helemaal geen probleem als je jezelf er comfortabel bij voelt en beelden enkel deelt met mensen die je vertrouwt en waar je dus goede afspraken mee kan maken.”

Begin 2016 werd een specifiek artikel in de strafwet geïntroduceerd dat het zonder toestemming of buiten het medeweten tonen, toegankelijk maken of verspreiden van een beeld- of geluidsopname van een ontblote persoon of een persoon die een expliciete seksuele daad stelt strafbaar maakt, ook al heeft die persoon ingestemd met het maken van de opname. Seksueel getinte foto’s van minderjarigen maken, verspreiden of doorsturen zonder hun toestemming is bovendien niet alleen een inbreuk op deze strafwet, maar ook het recht op privacy en het recht op afbeelding kunnen daardoor worden geschonden.

“Het is dus bijzonder belangrijk dat jongeren bewust worden gemaakt dat je geen intieme beelden van anderen mag verspreiden als zij daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Wie toch met problemen geconfronteerd wordt, kan bij Child Focus terecht, desgewenst anoniem,” aldus Broothaerts.

Tegen misbruik

OUTtv-presentatrice Jens Geerts testte de app en vult Broothaerts aan: “Waarbij Child Focus voornamelijk focust op minderjarigen, mag sexting zeker ook niet onderschat worden bij volwassenen. En vooral niet binnen de LHBT+ gemeenschap. Sexting neemt naar mijn idee toe en wordt steeds extremer. Zowel wat betreft het verlangen om naaktfoto’s te ontvangen alsook de sociale druk om zogenaamde ‘dick pics’ te versturen. En zeker wanneer je onder druk wordt gezet. De “.comdom”-app van Telenet lijkt me een stap in de goede richting om misbruik van naaktfoto’s een halt toe te roepen. Met de app kan je een watermerk toevoegen met de persoonlijke info van de ontvanger, je gezicht blurren, een stomende videofilter toevoegen of zelf alle mogelijkheden tegelijk toepassen. Het bedrijf benadrukt ook dat je in de app alleen maar foto’s kan bewerken die worden opgeslagen op je smartphone. Telenet zelf bewaart dus géén foto’s.” 

De “.comdom”-app is vanaf vandaag te downloaden voor Apple- en Android-toestellen via www.comdom.be downloads. De app is gratis en beschikbaar voor iedereen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen