Stop SARS: de politie-eenheid die onschuldige (queer) mensen vermoordt in Nigeria

Al jaren wil de Nigeriaanse bevolking een stop op de Special Anti-Robbery Squad (SARS). Sinds begin oktober zijn er heftige protesten bezig tegen het onnodige politiegeweld dat SARS gebruikt tegen kwetsbare groepen. Zo ook de Nigeriaanse LGBT+-gemeenschap. Mannen die zich bijvoorbeeld ‘feminien’ kleden worden in het bijzonder gewaarschuwd uit te kijken voor de politie-eenheid. Als gevolg van deze protesten zijn tientallen mensen gekidnapt, verwond en zelfs vermoord.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

 

Afgelopen dinsdag (20 oktober) openden soldaten van het Nigeriaanse leger vuur op de protesten die bezig waren. Amnesty International meldt dat hier tientallen mensen zijn verwond of vermoord. Het leger nam naar verluidt zelfs de lichamen van de slachtoffers mee. In totaal zijn er 82 gevallen van onrechtvaardig politiegeweld door SARS van 2017 tot 2020 geregistreerd, aldus een rapport van Amnesty International.

De SARS was opgericht in 1992 om gewapende diefstallen en soortgelijke misdrijven aan te pakken. Echter kreeg de groep al snel een slechte reputatie vanwege het schenden van mensenrechten, onwettige moorden en martelingen. De illegale handelingen werden genegeerd of zelfs aanvaard door de machthebbers van Nigeria.

Volgens Amnesty zijn vooral mannen met lage inkomens uit kwetsbare groepen het doelwit van het politiegeweld. De queer-gemeenschap lijkt de primaire kwetsbare doelgroep te zijn. Vooral mannen die zich feminien kleden worden gewaarschuwd om uit te kijken voor het politiegeweld. Nigeria wordt veelal afgestempeld als één van de meest onveilige landen in de wereld jegens de LGBT+-gemeenschap. Zo staat er een gevangenisstraf van 14 jaar op homoseksualiteit, of zelfs de doodstraf in regio’s waar de sharia-wetgeving heerst. Zelfs de discussie over LGBT+-rechten is verboden.

Nigeriaanse LGBT+-activist Matthew Blaise heeft zelf ervaringen met SARS. Blaise werd door vier gewapende politieagenten aangehouden omdat hij zou ‘lopen als een vrouw’. Wanneer hij vroeg wat voor misdrijf hij pleegde, antwoordden de agenten: waargenomen homoseksualiteit. Blaise werd gevraagd om zijn telefoon in te leveren, maar hij weigerde om de lokale LGBT+-gemeenschap te beschermen. “Als de politie erachter komt wie in mijn contacten er gay is, zal de politie ze uitbuiten, chanteren en outen bij hun ouders en familie.” Na zijn weigering werd Blaise opgepakt en vastgezet. “Ze dreigden me te slaan en te vermoorden zonder dat iemand er ooit achter zou komen.”

De inspecteur-generaal heeft aangekondigd dat de controversiële SARS-eenheid wordt ontbonden en dat de agenten op een andere eenheid worden ingezet. Toch blijft jonge Nigeriaanse bevolking protesteren totdat de hele politie-eenheid is opgeheven, tot Blaise zijn verbazing. “Ik was bang dat de queer-gemeenschap bang zou zijn om opgepakt te worden, maar het tegendeel is bewezen. Tijdens de protesten waren de mooiste Queer Lives Matters-borden te zien, zonder schaamte.”

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen