Steun de LGBTI+-gemeenschap in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne laat een diepe indruk achter. De beelden van verwoeste gebouwen, slachtoffers en de enorme vluchtelingenstroom raken ons allemaal. De toekomst van het land is uitermate onzeker. Die onzekerheid is er zeker ook voor Oekraïense LGBTI+'ers. Wat gaat er met hen gebeuren als Rusland de macht overneemt? Zijn ze dan veilig?
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Nog voor de Russische inval begon werd al duidelijk dat er een "dodenlijst" is met de namen van activisten. Op die lijst staan ook namen van hen die zich inzetten voor gelijke rechten van de LGBT+-gemeenschap in Oekraïne. Juist deze moedige activisten zorgden de afgelopen jaren voor een positieve ontwikkeling in de emancipatie van LGBTI+-Oekraïners: Kyiv Pride groeide gestaag, ondanks veel tegenstand. 

De veiligheid van Oekraïense LGBTI+'ers is sinds de inval onzekerder dan ooit. OUTtv heeft een lijst samengesteld met organisaties die jij kunt steunen als je hun lot een warm hart wil toedragen:

 

Kyiv Pride

Deze lokale organisatie helpt de Oekraïense LGBTI+ gemeenschap direct met middelen voor voedsel en herhuisvesting.

Doneer hier: https://kyivpride.org/en/donate/

 

Gay Alliance Ukraine

Deze organisatie runt een opvangcentrum in Kyiv en heeft ondersteuning nodig voor voedsel, voorraden en herhuisvesting.

Doneer hier: www.upogau.org/donate-us/

 

Gender Z

Gender Z, gevestigd in Zaporizja, nodigt donaties uit om hen te helpen leden van de gemeenschap te ondersteunen die niet zijn vertrokken en noodhulp nodig hebben, zoals onderdak en ondersteuning van basisbehoeften.

Doneer hier: https://genderz.org.ua/support-us/

 

Lambda Warszaw (Polen)

Deze organisatie creëert een Support Center waar Oekraïners en LGBTI+ Oekraïners informatie in het Oekraïens en Russisch kunnen krijgen over beschikbare vormen van ondersteuning in Warschau, directe psychologische ondersteuning kunnen krijgen en kunnen rusten in een veilige omgeving.

Doneer hier: https://www.facebook.com/donate/377222943823207/

 

LGBT Association LIGA

Deze organisatie organiseert opvangcentra in Mykolaiv en Odessa en heeft fondsen nodig om de kosten van voedsel, voorraden en herhuisvesting voor LGBTI's te dekken, evenals hulp bij de verplaatsing naar de grens met Moldavië en Roemenië.

Beneficiary’s bank

JSC KREDOBANK

Lviv, Ukraine

SWIFT: WUCBUA2X

Intermediary

KBC BANK NV, Brussels, Belgium

SWIFT:KREDBEBB

UA 81 325365 0000002600801573314

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen