Sir Elton John: “Het is belangrijk dat de LHBT-gemeenschap zo zichtbaar mogelijk is”

OUTtv, gay, news, Sir Elton John, Elton John, aids, AIDS 2018, AIDS2018, Amsterdam, aidsconferentie, primeur, Oost-Europa, Centraal-Azië, hiv, Rusland
Twitter Icon Facebook Icon Delen
Hij legt uit: “Blijf protesteren, moedig je vrienden die niet homoseksueel zijn aan om dit met je te doen. We leven in een tijd waarin we ons verschuilen achter onze laptops en mobiele telefoons. Ik heb geen mobiele telefoon, dus ik kan het niet verbergen. Wees zichtbaar. Zelfs als jullie met maar honderd mensen marcheren, wees zichtbaar. Help deze mensen. En weet dat de mensen die worden belasterd in het buitenland in deze landen, weten dat ze gesteund worden door mensen. Je hebt geen idee hoeveel dat helpt.” 
 
“Toen ik naar Rusland ging met mijn echtgenoot David Furnish & Anne Aslett (uitvoerend directeur van de Elton John AIDS Foundation) en daar sprak met LHBT-personen, zeiden ze: “Godzijdank, je bent er.” Want zoveel mensen riepen op om Rusland te boycotten. Je kunt deze mensen niet zonder hoop laten. En ze zeiden: “Om te weten dat de mensen in het buitenland aan onze kant staan, dat is als toen Pussy Riot verscheen tijdens de WK-finale. YES, YES. Iemand is eindelijk aan het marcheren met zijn voeten!” En dat is wat je moet doen. Hoe meer je marcheert, hoe meer deze mensen verharden en hoe sterker ze zich zullen voelen.” 
 
In Oost-Europa en Centraal-Azië is er de afgelopen jaren een toename van 30 procent geweest in de mensen die leven met hiv. Voornamelijk ten gevolge van LHBT-gerelateerde discriminatie en criminalisatie en het stijgende aantal drugsverslavingen in de regio. 
 
Sir Elton John was zichtbaar kwaad toen hij sprak tijdens de lancering van het noodfonds, dat in totaal tenminste 1,75 miljoen euro zal bevatten en wordt gesteund door de Nederlandse overheid. “Ik ben zo tegen wat er momenteel gebeurt met de LHBT-gemeenschap in heel Oost-Europa. We zijn hier om hen te beschermen en voor iedereen die hiv-positief is, maar in het bijzonder voor de LHBT-gemeenschap die zo heeft geleden en nog steeds lijdt en het maakt me gek”, aldus de legendarische activist en artiest. “Als deze discriminatie er niet was, dan waren we deze ziekte veel sneller kwijt geweest. Tot we het idee uit ons hoofd krijgen dat homoseksuele mensen minder zijn, ben ik bang dat we hier over twintig jaar nog steeds zullen zitten om over hetzelfde ding te discussiëren.” 
 
Samenwerken met NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) in plaats van met de overheid is succesvol geweest voor de Elton John AIDS Foundation. In Rusland werken kan echter nog een uitdaging worden. “We weten waar we tegenover staan. We zijn niet dom”, aldus Sir Elton John. “Mensen hebben me gevraagd om Rusland te boycotten, maar je kunt mensen niet boycotten.” 
 
AIDS 2018, waar activisten, wetenschappers en beroemde activisten zoals Conchita Wurst, Charlize Theron en vele anderen samenkomen 26 jaar nadat de conferentie voor het eerst in de Nederlandse hoofdstad neerstreek, is nog tot 27 juli in Amsterdam. 
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen