Russische stad keurt Pride goed en verbiedt het vervolgens weer

Tomsk zou de eerste stad in Rusland worden met een Gay Pride. Echter veranderde de burgemeester van gedachte uit angst voor het gay propaganda verbod en dat kinderen blootgesteld zouden worden aan ‘’onconventionele seksuele relaties.’’
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Volgens een Russische LHBT+ activist, Nikolay Alexeev, was het de bedoeling dat de Tomsk Pride parade op 24 juli plaats zou vinden. In een brief die hij ontving van de overheid staat dat de Pride plaats mocht vinden indien deze niet in de directe omgeving van scholen zou zijn. Tevens werd hij verzocht de Pride tussen 8 uur ’s avonds tot 10 uur ’s avonds te organiseren in verband met wegverkeer.

Helaas ontving Alexeev later een brief waarin de toestemming werd teruggetrokken. De burgemeester zou kinderen willen beschermen voor ‘’onconventionele seksuele relaties.’’ Daarnaast speelde de angst voor het gay propaganda verbod in Rusland ook mee, vrezend dat het evenement als propaganda gezien zou worden. Hierdoor kan de stad de ‘’veiligheid’’ van de participanten niet garanderen.

Dit is niet de eerste Russische stad waar Alexeev toestemming heeft gevraagd om een Pride parade te organiseren. Met zijn campagne is hij in 378 Russische steden bezig om een parade van de grond te krijgen. Elke stad die het verzoek afwijst wordt betrokken in een lopende zaak, die uiteindelijk zal worden behandeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen