Robbie Williams onder vuur na het vragen naar de ‘geboortenaam’ van trans deelnemer op de X Factor

gay, nieuws, news, X Factor, Robbie Williams, Trans, Transgender, lhbt, LGBT, lhbti, holebi, Felix shepherd
Twitter Icon Facebook Icon Delen
De 20-jarige transgender man Felix Shepherd ontving een staande ovatie na het zingen van ''All I Want'' (door Kodaline). Tevens waren de juryleden van de zangshow erg onder indruk van zijn optreden. Voordat de zaal omver werd geblazen door zijn zangtalent, vroeg jurylid Simon Cowell naar zijn achtergrond. Shepherd verklaarde zijn deelname als een manier om mensen te bewijzen dat hij ''meer is dan enkel een transgender man''. Als reactie hierop vroeg zanger en jurylid Robbie Williams naar zijn geboortenaam. Na het beantwoorden van deze vraag, vroeg Williams ''Dus wanneer wist je dat je Felix was?''. Shepherd vertelde dat hij in het negende schooljaar (ongeveer 13-14 jaar oud) realiseerde dat hij trans is.
 
Op Twitter namen meerdere fans van de televisieshow de gelegenheid om hun steun aan de deelnemer en hun ontevredenheid met Williams’ zijn vraag te uiten. Velen brachten de term ‘deadnaming’ naar voren, wanneer iemand naar een transgender persoon refereert met hun geboortenaam (ten opzichte van hun gekozen naam). Een fan tweette dat het vragen naar Shepherd zijn geboortenaam onacceptabel is en zei vervolgens dat het ''in het bijzonder niet oké is wanneer het de eerste vraag is die je hem stelt.'' Een andere fan (Alex Staddon) gaf aan trots te zijn om een ander transgender op tv te zien. Staddon tweette verder dat hij zich afvroeg waarom niemand Williams had geïnformeerd over de mogelijke fricties bij het vragen naar de geboortenaam van een transgender persoon.
 
Dit is niet de eerste keer dat de talentenshow bekritiseerd werd door de LHBT-gemeenschap. In 2016 werden de producers beschuldigd van het bagatelliseren van de aanwezigheid van Saara Alto’s lesbische relatie. De televisieshow besteedde een significante hoeveelheid tijd aan de persoonlijke levens en relaties van sommige deelnemers. Echter ging de verloving tussen Aalto en Meri Sopanen zo goed als ongenoemd.
 
Benieuwd naar het optreden van Felix Shepherd? Kijk hier naar zijn auditie voor de X Factor UK!
 
 
Bron: Pink News
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen