Resistent hiv-virus komt steeds vaker voor

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin wordt aangetoond dat een gemuteerde en resistente vorm van hiv steeds vaker voorkomt in meerdere landen binnen Afrika, Azië en Amerika, waardoor de meest gebruikte medicijnen niet meer aanslaan. Uit het rapport blijkt dat deze resistentie drie keer zo vaak voorkomt bij hiv-positieve mensen die gedurende een bepaalde tijd hun behandeling hebben stopgezet.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

In een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt de ontwikkeling van een gemuteerde vorm van het hiv-virus die resistent is voor de meest gebruikte medicijnen (efavirenz en nevirapine) toegelicht. Het onderzoek is gebaseerd op gezondheidsgegevens uit 18 landen in Afrika, Azië en Amerika. Uit het rapport blijkt dat er in 12 landen een resistentieniveau van meer dan 10 procent is onder hiv-positieve mensen (en in drie landen zelfs een toename van meer dan 30 procent onder vrouwen).

Wetenschappers spreken van een ‘’kritisch keerpunt’’ indien het resistentieniveau boven de 10 procent komt. Een opvallend resultaat is dat resistentie voor medicijnen drie keer zo vaak voorkomt bij hiv-positieve mensen die gedurende een bepaalde tijd hun behandeling hebben stopgezet. Hierdoor adviseert de WHO om geen efavirenz en nevirapine meer voor te schrijven in landen waar het resistentieniveau boven de 10 procent ligt, in de hoop hiermee verdere ontwikkeling van resistentie tegen te gaan.

Het (waarschijnlijke) ontstaan van deze resistente vorm wordt gelinkt aan mensen die hun behandeling hebben onderbroken. Jammer genoeg is dit nog al te veelvoorkomend in armere landen, meestal wegens geldnood of het ontbreken van medicijnen. 

 

Bekijk hieronder de hiv-resistentie in alle 18 landen:

 

 

Bron: Wetenschap in Beeld & WHO

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen