Republikeinen roepen op om Pridevlaggen te verbranden

“Verbrand de Pridevlag deze juni!” Dat staat op het Twitteraccount van de Republikeinse Partij in Colorado. De partij roept onder meer op om “in opstand” te komen tegen “goddeloze kinderlokkers” en “het kwaad dat onze kinderen wil indoctrineren, het ouderlijk gezag wil ondermijnen en families wil beschadigen”. De oproep van de partij zorgt voor een golf aan kritiek, waaronder eigen partijleden.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

In een mail aan de leden van de Republikeinse partij in Colorado doet voorzitter Dave Williams zijn beklag over Pridemaand. Daarin schrijft hij:  “De maand juni is weer aangebroken, wat betekent dat opnieuw goddeloze kinderlokkers al het nette, heilige en rechtvaardige in onze samenleving willen aanvallen.” Ondanks dat de LGBT+-gemeenschap met Pride de Stonewallrellen herdenkt, voor rechtvaardigheid strijdt en de eigen identiteit viert, ziet Williams het juist als een complot om “kinderen te beschadigen”.

Progressie is volgens de Republikeinen een “demonische leugen”. Volgens Williams moeten Republikeinen “in opstand komen" tegen “het kwaad dat onze kinderen wil indoctrineren, het ouderlijk gezag wil ondermijnen en families wil beschadigen”. Alleen samen, zo is de boodschap, kunnen kinderen worden beschermd tegen de “woke engerds”.

Op X (het voormalige Twitter) doen de Republikeinen uit Colorado nog een duit in het zakje: met een GIFje van een vuurtje roepen de Republikeinen op Pridevlaggen te verbranden.

Kritiek

De oproep van de Republikeinen wordt door critici gezien als een oproep tot geweld. Zo zegt de Democratische Staatsparlementariër David Ortiz dat de Republikeinen “meer op de Taliban lijken dan op de Founding Fathers”, de grondleggers van de Verenigde Staten.

Ook in de eigen partij wordt met ongemak op de oproep tot brandstichting gereageerd. Zo zegt de homoseksuele Republikein Valdamar Archuleta, die momenteel een gooi doet naar het landelijke Senatorschap, dat de uitspraken “veel te ver gaan”, hoewel hij hier wel aan toevoegt dat hij een “criticus” is van hoe Pride zich de afgelopen jaren “heeft ontwikkeld”.

Een woordvoerder van de Democratische gouverneur van de staat noemt de uitspraken “belachelijk”.

De uitspraken van de Republikeinen passen in een narratief dat extreem-conservatieven gebruiken om LGBT+-emancipatie tegen te gaan. Politici en opiniemakers doen alsof de LGBT+-gemeenschap probeert kinderen te indoctrineren. Wat de negatieve implicaties van deze redenering zijn en waarom OUTtv hier toch over bericht lees je hier.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen