Principle 17 start petitie voor uitbreiding transgenderzorg

outtv, news, gay, transgender
Twitter Icon Facebook Icon Delen
Bijna 1,5 jaar geleden startte Principe 17 een petitie vanwege de dreigende inkrimping van de transzorg. Het bedrijf maakte zich grote zorgen vanwege de rigide manier waarop de zorg aan transgenders in Nederland is geregeld. Samen met het rapport 'Transzorg in Nederland' was de petitie destijds aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van VWS. Minister Schippers reageerde bezorgd, maar had vertrouwen in de ingezette wijzigingen binnen de transzorg.

Het afgelopen jaar zijn er positieve ontwikkelingen geweest: er is een zorgstandaard voor psychische hulp samengesteld, en een somatische zorgstandaard is in de afrondingsfase. En de capaciteit van de transzorg is uitgebreid.

Maar deze veranderingen zijn onvoldoende volgens Principle 17, want de wachttijden zijn opnieuw dramatisch opgelopen. De wachttijden bij het UMC Amsterdam (samenwerking tussen AMC en VUmc) voor de intake alleen al zijn opnieuw opgelopen tot meer dan 2 jaar (voor volwassenen) en meer dan 1,5 jaar (voor kinderen en jongeren). Volgens Principle 17 is dit 'al de zoveelste keer dat er lapmiddelen zijn gebruikt om de structurele problemen in de transzorg 'aan te pakken'', volgens hun moet en kan dit anders.
Het aantal aanmeldingen van transgender zorgvragers stijgt elk jaar met 40%, maar de capaciteit van de genderteams groeit met 20% onevenredig mee volgens de cijfers van het UMC Amsterdam. 

Daarnaast werkt de transzorg nog steeds niet volgens het model van informed consent, waar dit voor alle andere zorgvragers gemeengoed is. Transzorgvragers worden hierdoor gedwongen om een psychologische evaluatie te ondergaan, waarbij een psycholoog bepaalt of diegene trans genoeg is om trans te mogen zijn. 'Dit is niet alleen een schending van patiëntenrechten, maar ook van mensenrechten', zegt Principle 17.
'Die psychologen beschikken te vaak niet over de benodigde gendersensitiviteit. Hierdoor zijn transgender zorgvragers te vaak afhankelijk van de persoonlijke opvattingen van een individuele behandelaar.'

Wil jij Principle 17 helpen? Klik dan hier om de petitie te ondertekenen!
 
 
 
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen