PrEP bij de drogist? In het VK gaat het gebeuren

Een Britse drogisterijketen gaat het hiv-preventiemiddel PrEP verkopen. Om een doosje pillen te krijgen hoef je enkel 18 jaar oud en hiv-negatief te zijn. Op deze manier hoopt de keten PrEP voor een grote groep mensen toegankelijk te maken en het stigma rond hiv te verbreken.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het enige wat een koper van een doosje PrEP-pillen wordt gevraagd is om met een bloedtest te bewijzen dat deze persoon de pillen veilig kan nemen. De eventuele bloed- en niertest biedt de drogisterijketen zelf ook aan.

Superdrug, vergelijkbaar met het Kruidvat, gaat de pillen aanbieden via haar website. Bij de zogeheten “online doctor” kan een klant een recept ophalen. Vervolgens bezorgt Superdrug de pillen bij de klant thuis.

Op deze manier wordt PrEP, een medicijn dat een hiv-infectie bij onbeschermde seks kan voorkomen, een stuk makkelijker te verkrijgen. Michael Henry, de directeur van Superdrug, laat in een persbericht weten dat het doel van zijn bedrijf is om het “stigma rond hiv te verbreken”. Hij zegt: “Wij willen dat mensen geïnformeerde keuzes kunnen maken en verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen gezondheid. Het toegankelijker maken van PrEP is een volgende grote stap in het uitroeien van de hiv-epidemie.”

Een doosje met 30 PrEP-pillen gaat 80 pond (88 euro) kosten. De bloed- en niertest kost 40 pond (44 euro).

Toch is PrEP in zowel Schotland als Wales gratis verkrijgbaar bij de gezondheidsinstellingen. Ook in Noord-Ierland en Engeland zal dit binnenkort mogelijk zijn. Volgens Henry zorgt het verkopen van PrEP door zijn bedrijf ervoor dat mensen die niet in staat zijn om naar een gezondheidsinstelling te gaan, toch aan de pillen kunnen komen.

In Nederland is PrEP met een verwijzing van de huisarts verkrijgbaar bij de apotheek. De pillen worden echter niet gedekt door de zorgverzekering, waardoor een doosje (afhankelijk van het type PrEP) rond de 30 euro kost. Daar komen ook nog de kosten voor gezondheidstesten bij, die veelal onder het eigen risico vallen. Verschillende GGD’en hebben een (beperkt) programma waar de pillen voor circa 8 euro verkrijgbaar zijn en de testen gratis worden aangeboden. In Vlaanderen wordt een deel van het bedrag terugbetaald, waardoor de prijs voor een doosje rond de 12 euro ligt.

 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen