Paus ontvangt LGBT+-activisten uit Oeganda en Ghana

Paus Franciscus, die recentelijk in opspraak kwam vanwege homofoob taalgebruik, heeft twee LGBT+-activisten ontvangen uit Afrikaanse landen waar LGBT+-zijn verboden is. Het bezoek is opvallend, aangezien veel Afrikaanse bisschoppen moeite hebben met de relatief progressieve standpunten van de paus.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De paus heeft afgelopen woensdag twee LGBT+-activisten ontvangen: de Oegandese Clare Byarugaba en Ebenezer Peegah uit Ghana. In beide landen is recentelijk een zeer strenge anti-LGBT+-wet aangenomen, waarin zelfs het identificeren als LGBT+ strafbaar is. Op Twitter/X beschrijft Byarugaba de boodschap van de Paus aan haar en andere Oegandese LGBT+’ers: “[Hij] herhaalde dat discriminatie een zonde is en dat geweld tegen LGBT+-personen onacceptabel is. Hij zei dat de Kerk nooit moet discrimineren. Hij moedigde ons aan om onze rechten te verdedigen.”

Ook voor de Ghanese activist Peegah had de paus een soortgelijke boodschap. Peegah bedankte de paus voor zijn progressieve standpunten. “Ik vertelde hem dat ik toen ik jong was, ik mij bij de Katholieke Kerk had aangesloten en dat we altijd voor de Paus baden. Ik vroeg me altijd af of de Paus voor mij als queer persoon zou bidden. Maar zijn progressieve uitspraken brachten hoop. Dus bedankte ik hem.”

Afrikaanse bisschoppen

Het bezoek van de twee Afrikaanse activisten is opvallend. De Paus is namelijk niet populair bij Afrikaanse bisschoppen. Toen de Paus priesters toestemming gaf om homokoppels te zegenen moest hij een uitzondering maken voor Afrika, na felle kritiek van het Symposium van de Bisschoppenconferenties van Afrika. Het zegenen van homokoppels zou volgens Afrikaanse bisschoppen voor “verwarring” onder gelovigen zorgen en lijken op de “culturele kolonisatie van Afrika”.

Recentelijk kwam juist de paus in opspraak vanwege homofoob taalgebruik. Zo zou hij hebben gezegd dat er een "sfeer van flikkerigheid" in het Vaticaan heerst.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen