Ook Nieuw-Zeeland verbiedt conversietherapie

Het Nieuw-Zeelandse parlement heeft een wet aangenomen waarmee er een verbod komt op conversietherapie. Behandelingen om iemands geaardheid of genderidentiteit te veranderen mogen daardoor niet meer worden uitgevoerd.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Een overweldigende meerderheid van het parlement steunt het verbod, slechts acht parlementariërs stemden tegen. Met de nieuwe wet komt premier Jacinda Ardern een verkiezingsbelofte na. Het verbieden van de therapie, die als zeer schadelijk wordt beschouwd, was een van haar speerpunten tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar.

"Dit is een geweldige dag voor de regenbooggemeenschap in Nieuw-Zeeland", zegt minister van Justitie Kris Faafoi. "Conversiepraktijken horen niet thuis in het moderne Nieuw-Zeeland."

Steeds meer Westerse landen stellen een verbod in op conversietherapie, waar de behandelden vaak psychische klachten aan overhouden. Recentelijk maakten Frankrijk en Canada de therapie al strafbaar, ook in Nederland komt er een verbod. VVD en D66 hebben een initiatiefwet ingediend, die op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen