Onderzoek: Europa verdeeld over zoenende homo’s

Slechts de helft van de Europeanen zou zich comfortabel voelen wanneer twee mensen van hetzelfde geslacht intiem zijn (kussen en handen vasthouden) in het openbaar. Bij openbaar vertoon van affectie tussen een man en een vrouw, voelt bijna 80% zich comfortabel. Toch is er over het hele continent een stijging van acceptatie voor de LHBTI-gemeenschap te zien. Nederland en Zweden zijn de koplopers, België scoort gemiddeld.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Dat blijkt uit een recent verschenen onderzoek over LHBTI-acceptatie in de Europese Unie. Zweden en Nederland zijn de landen die het best scoren als het gaat over homo-acceptatie. In die landen geven respectievelijk 98% en 97% van de ondervraagden aan dat homo- en biseksuelen dezelfde rechten zouden moeten krijgen als heteroseksuelen. In België is 84% van de bevolking het daar mee eens.

Toch liggen die percentages lager wanneer de respondenten gevraagd worden of ze zich comfortabel voelen als ze twee mannen of vrouwen intiem met elkaar zien zijn. 67% van de Belgen vindt het niet erg om affectie tussen twee vrouwen te zien. Wanneer het om twee mannen gaat voelt nog maar 62% zich comfortabel. 19% van de Belgen voelt zichzelf zelfs “totaal oncomfortabel” in deze situaties. In landen als Bulgarije, Letland en Roemenië ziet een grote meerderheid van de bevolking liever geen intieme mensen van hetzelfde geslacht op straat.

Over het algemeen voelt Europa zich comfortabeler tegenover een intiem homo-koppel dan vier jaar geleden: de positieve houding tegenover koppels van hetzelfde geslacht is voor beide geslachten met minstens 10 procentpunt gestegen. Bij intieme mannen voelde in 2015 38% van de Europeanen zich comfortabel, nu is dat 49%. De landen waar er op dit gebied de grootste vooruitgang is geboekt zijn Duitsland, Luxemburg en Slowakije. Ook Nederland staat bovenaan de snelle stijgers, terwijl België in dat opzicht onderaan het lijstje bungelt, met slechts een kleine stijging. Enkel de Hongaren zijn zich in vier jaar minder comfortabel gaan voelen.

 

Trans en intersekse personen

Het onderzoek belicht ook de acceptatie van trans en intersekse personen. 42% van de Belgen zou zich volledig comfortabel voelen als hun kind een relatie zou hebben met een trans persoon, waarmee België net onder het Europees gemiddelde scoort. Een iets hoger percentage (44%) van de Belgen zegt dit over intersekse personen. Daarentegen vindt een grote meerderheid van de Beglen dat er op school aandacht besteedt moet worden aan trans en intersekse personen. Overigens is er in bijna alle Europese landen een meerderheid te vinden voor aandacht voor deze onderwerpen in het onderwijs. Ook vindt de meerderheid van de Europeanen dat trans personen hun geslacht in hun paspoort mogen aanpassen.

Discriminatie

Ook werd de respondenten gevraagd of er discriminatie tegenover LHBTI-wordt ervaren. Een ruime meerderheid van de Belgen ervaart discriminatie tegenover homoseksuelen en trans personen. Overigens moet hierbij wel vermeld worden dat bijvoorbeeld Slowakije het minste discriminatie ervaart, maar dat er in dat land het minste steun is voor LHBTI-rechten in heel Europa. België scoort bovengemiddeld met de acceptatie met LHBTI-personen op de werkvloer. De Nederlanders zijn Europees gezien koploper hierin.  

Het onderzoek toont een positieve trend: langzaam wordt de algemene Europese opvatting wat betreft homo-rechten goedgezinder. 76% van de Europeanen vindt nu dat homoseksuelen dezelfde rechten moeten hebben, tegenover 71% vier jaar geleden.

 

 

 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen