Olympisch bokser Imane Khelif heeft bij het Franse OM een aanklacht ingediend vanwege cyberpesten. Gebaseerd op een dubieus onderzoek door een controversiële internationale boksbond beweerden conservatieve stemmen op ‘X’ (voorheen Twitter) dat Khelif een transgender vrouw zou zijn. Die beweringen over de Olympisch atlete, onder meer gedeeld door Elon Musk en J.K. Rowling, kloppen echter niet. Toch zorgde het gerucht voor continue aandacht voor Khelif. Ondanks de haatcampagne won ze uiteindelijk een gouden medaille in Parijs.
De namen van Musk en Rowling duiken op in de aanklacht die Khelif via haar advocaat heeft ingediend. Officieel is de aanklacht gericht op het cyberpesten via Musks medium ‘X’, waardoor het OM zelf kan bepalen wie er vervolgd wordt. Een voorbeeld in de aanklacht is een boze tweet van de Harry Potter-schrijfster, waarin zij sprak over ‘een man die een vrouw slaat in de naam van sport’.
De advocaat van Khelif, Nabil Boudi, noemt tegen tijdschrift Variety ook Donald Trump als een van de potentiële aangeklaagden in de zaak. Khelifs advocaat hoopt dat landen als de Verenigde Staten zullen meewerken aan eventuele uitleveringsverzoeken van het Franse OM. Ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni bemoeide zich met de controverse.
‘Witte tranen’
Dat Khelifs vrouw-zijn in twijfel werd getrokken wijten sommige critici aan het feit dat haar Italiaanse tegenstander Angela Carini in huilen uitbarstte toen ze na minder dan een minuut haar wedstrijd tegen Khelif moest opgeven. Bijvoorbeeld auteur Ruby Hamar schrijft op Al Jazeera dat met name Westerse conservatieven voor Carini opkwamen vanwege haar Europese, “witte”, tranen. Daarmee doelt Hamar op een geschiedenis in internationale sportcompetities waarbij Westerse sporters het vrouw-zijn van niet-witte sporters in twijfel trekken, waar een koloniaal beeld van niet-westerse vrouwen overheerst.
Khelifs advocaat heeft daarom ook het racistische aspect van de kritiek op de bokskampioene in de aanklacht opgenomen en spreekt van ‘aansporing tot discriminatie’ en ‘publieke belediging op grond van afkomst’, meldt Variety."