Oekraïense activisten fleuren controversieel standbeeld op met enorme regenboogvlag

Na de afgelasting van Pride in Kiev besloten de organisatoren een stunt uit te halen. Voor een kolossaal standbeeld uit te Sovjettijd lieten ze met een drone de regenboogvlag wapperen. De organisatie plaatste de video op Facebook, waar het veel aandacht kreeg.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het standbeeld waar de vlag aan is bevestigd werd, is controversieel in Oekraïne. Dit honderd meter hoge “moederlandmonument” stamt uit de Sovjettijd en bevat het staatssymbool van de Sovjet-Unie: de hamer en sikkel. In de video van de actie staat de tekst: “moeder zal het begrijpen en steunen”.  Homoseksualiteit was in de Sovjet-Unie verboden.

Dat verbod is in 1991 opgeheven, toen Oekraïne een onafhankelijk land werd. Toch hebben LGBT+’ers vandaag de dag nog maar weinig rechten. Er is geen erkend partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht en er heerst nog een groot taboe op het onderwerp.

Toch lijkt de LGBT-emancipatiebeweging in het land te groeien. De Pride-viering in Kiev vorig jaar was de grootste in de geschiedenis van het land. Geheel veilig zijn dit soort evenementen niet. Conservatieve tegendemonstranten laten zich soms van hun gewelddadigste kant zien. Zo werden vorig jaar deelnemers van een Pride-evenement in Charkov in elkaar getrapt.

De organisatie van Kiev Pride riep haar volgers op om ondanks de coronacrisis dit jaar toch Pride te vieren, maar dan vanuit huis.  

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen