Nominaties OUT Media Award 2021

Vandaag op Coming Out Day maakt OUTtv traditiegetrouw de nominaties bekend voor de jaarlijkse OUT Media Award. Eind dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan de persoon of organisatie die de LHBT+-gemeenschap op een positieve manier onder de aandacht bracht in de Vlaamse media. Stemmen op de genomineerden van 2021 kan tot en met 10 december. De winnaar wordt eind dit jaar uitgeroepen. Stem hieronder op jouw favoriet!
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De zichtbaarheid van de LGBT+-gemeenschap in de media is en blijft een cruciaal aspect van de bevordering van acceptatie en begrip. Zoals ieder jaar reikt OUTtv de OUT Media Award uit aan een persoon of organisatie die de LGBT+-gemeenschap op een positieve manier onder de aandacht bracht in de media. Scroll verder om kennis te maken met de kanshebbers voor de OUT Media Award 2021 en breng jouw stem hier uit!

Eind vorig jaar werd Fourat Ben Chikha aangesteld als ondervoorzitter van de Senaat. Als senator was hij al in de weer met een informatierapport rond het federaal actieplan tegen racisme. Daarnaast wil hij kijken hoe een arbeidsrechtelijk kader voor sekswerkers getimmerd kan worden. Voor hem is de Senaat een vehikel om de stem van de meest kwetsbaren luid te laten klinken. Recent heeft de Commissie voor gelijkheid en non-discriminatie van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa een overtuigend rapport gepubliceerd van Ben Chikha waarin hij de toenemende haat tegen LGBTQ+-personen aan de kaak stelt en anti-genderverhalen betreurt.

Op 31 maart, Internationale Dag van Transvisibiliteit, hield Qmusic-dj Jana De Wilde dit jaar voor het eerst een openhartig interview in de krant het Laatste Nieuws over haar leven als transgendervrouw en haar transitie. Jana had tijdens haar jeugd twee grote dromen; presenteren op de nationale radio en fysiek vrouw zijn. Haar openhartigheid op de werkvloer maakt van haar een voorbeeld voor heel wat transgenderpersonen die eveneens in de media werken en daarbuiten.

Dit jaar is de eerste Belgische prof veldrijder uit de kast gekomen. De 19-jarige Justin Laevens deed zijn coming out in een gesprek met Sport Nu. Een jaar geleden kwam hij tegenover zijn ouders uit de kast. Naar eigen zeggen vond hij het niet moeilijk om zich te ‘outen’. Toch blijft het volgens de veldrijder in de sport wel zeer moeilijk, want hij kent geen enkele andere professionele renner die openlijk homo is.

Maar liefst 13% van de kandidaten die Klaasje willen opvolgen bij K3, hebben zich niet als M (Man) of V (Vrouw) geregistreerd, maar wel als X. Een percentage dat zelfs experts verbaasd. Het feit dat Studio 100 gender- en geslachtsgelijkheid promoot, is een nominatie waard. Het is afwachten wie de nieuwe aanvulling van K3 wordt, maar de manier waarop Studio 100 de gender- en geslachtskwestie heeft aangepakt zou wel eens een voorbeeld kunnen worden voor de toekomstige wetgeving rond identiteitsregistratie.

Voormalig Miss België en Miss World Europe Lenty Frans kwam dit jaar publiekelijk uit de kast. Daarbij stelde ze meteen ook haar vriendin voor. "Ik viel voor je, en dat doe ik nog steeds", schreef ze op Instagram bij een foto van haar vriendin Leonie Witters. Lenty Frans, die momenteel geneeskunde studeert, werd in 2016 verkozen tot Miss België en sleepte daarna nog de Miss World Europe in de wacht.

De heterovriendelijke discotheek Red & Blue haalde afgelopen jaar meermaals nationale media met hun ludieke actie ‘Immo Vivaldi’: een knipoog naar de Vivaldi-coalitie om de discotheek fictief over te nemen omdat het verplicht sluiten voor de discotheek dweilen met de kraan open was en het geld door de Covid-19-pandemie op was. Enkele weken geleden vond de discotheek op een inventieve manier toch een ‘achterpoortje’ om vervroegd open te gaan. Hierbij werd de Antwerpse discotheek Red & Blue Cargo Club met trots de eerste discotheek van het land de deuren weer opende.

Voor het eerst mag een Vlaamse transvrouw zich de winnaar noemen van de populaire realityshow ‘Drag Race Holland’. Vanessa van Cartier werd gekozen als meest getalenteerde drag queen van het tweede seizoen, en wordt zo de opvolgster van de Nederlandse Envy Peru.

Jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero trok via de media aan de alarmbel en startte een eigen petitie toen de Vlaamse Regering de werkingsmiddelen van de organisatie verlaagd had. De petitie werd op drie dagen tijd al meer dan 15.000 keer ondertekend. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) was het niet eens met de kritiek. Volgens hem was er een negatieve beoordeling van de adviescommissie en krijgt de organisatie toch nog 90 procent van het oorspronkelijke bedrag. Maar het feit dat de LGBTQ+ jongerenorganisatie niet bij de pakken blijft zitten en opkomt voor de belangen van LGBTQ+ jongeren, is een sterk signaal en belangrijke steunboodschap naar de LGBTQ+ gemeenschap toe.

 

 

 

 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen