Nominaties OUT Media Award 2020

Naar traditionele gewoonte reikt de Vlaamse tv-zender OUTtv eind dit jaar de OUT Media Award uit aan de persoon die de LHBT+-gemeenschap op een positieve manier onder de aandacht bracht in de Vlaamse media. In 2019 brachten meer dan 1.500 mensen hun stem uit. Stemmen op de genomineerden van 2020 kan tot en met 11 december. De winnaar wordt eind dit jaar uitgeroepen. Benieuwd naar de genomineerden? Scroll verder om kennis te maken met de kanshebbers voor de OUT Media Award 2020!
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Christophe Ramont (38) en Nick Laenen (38) werden bekend als de allereerste homoseksuele cis-mannen die door de wetenschap aan elkaar gekoppeld werden in het VTM-programma “Blind Getrouwd”. Met wekelijks meer dan 900.000 kijkers die afstemden op het programma, werden Christophe en Nick al snel Vlaanderens meest geliefde experimentkoppel. Helaas was de liefde van Vlaanderen voor Christophe en Nick groter dan tussen de twee heren zelf. Na het experiment gingen beiden elk weer hun eigen weg. Christophe leerde al snel zijn huidige liefde, Carl, kennen, maar is altijd goed bevriend gebleven met Nick. Door mee te doen aan het programma zorgden Christophe en Nick voor de zichtbaarheid van het homohuwelijk. 

 

Jitske Van de Veire (26) was dit jaar niet uit de media weg te denken. De jonge onderneemster is woordvoerster voor de LGBTQ+-organisatie Wel Jong Niet Hetero. Ze neemt hierbij nooit een blad voor de mond. Op sociale media noemt ze zichzelf een wervelwindmens en houdt ze zich bezig met het aankaarten van onderwerpen zoals zelfliefde, body positivity, geaardheid en ondernemen als jonge vrouw. Jitske was dit jaar ook gasthoofdredactrice voor het magazine Flair, onder het thema “de self-love-Flair”, die begin deze zomer verscheen. Van de Veire laat een verfrissend, jong geluid horen in het publieke debat over onderwerpen die de LGBT+-gemeenschap aan het hart gaan.

 

De meest opmerkelijke persoonlijkheid in het rijtje van de genomineerden voor de OUT Media Award is paus Franciscus. Paus Franciscus heeft in een nieuwe documentaire gezegd dat hij achter geregistreerde partnerschappen voor homoseksuelen staat: “Homoseksuele mensen hebben het recht om een gezin te vormen. Ze zijn kinderen van God”, vertelde hij. “Ze moeten bij wet een samenlevingscontract kunnen afsluiten, zodat ze wettelijk beschermd zijn.” Hij neemt daarbij een positie in die afwijkt van de traditionele opvattingen van de katholieke kerk. Hoewel het homohuwelijk nog steeds een taboe is voor de Katholieke Kerk, is het positief dat een invloedrijk persoon als de Paus voorzichtige stapjes zet richting volledige gelijkstelling van homoseksuelen. 

 

Petra De Sutter (57) werd in 2014 al de eerste openlijke trans vrouw in de Belgische Senaat. Dit jaar werd ze de eerste transgender vicepremier van België. Petra De Sutter kreeg ook nog de portefeuille van minister van Overheidsbedrijven en ambtenarenzaken. Bij de verkiezingen van 2019 werd ze met 143.377 voorkeurstemmen verkozen tot Europarlementslid. Ze schreef daarbij twee keer geschiedenis: als de eerste groene voorzitter van de Commissie Interne markt en Consumentenzaken en als eerste transgender vrouw op die functie. Op deze manier vergroot De Sutter de zichtbaarheid van trans personen in de politiek.

 

Piet Hoebeke (58) is uroloog en bekend van de VIER-programma’s “Topdokters” en “De Slimste Mens”. In het dagelijkse leven werkt hij in het transgendercentrum in UZ Gent waarbij hij mensen helpt die zich niet goed voelen bij het geslacht waarmee ze geboren zijn. In zijn carrière heeft de professor al zoveel meegemaakt dat hij er dit jaar een boek over uitbracht: ‘Gender in de blender’. Hij wil hiermee zowel cis- als transpersonen informeren en eventueel helpen om hun echte seksuele identiteit te ontdekken.

 

Tristan Swennen (25) werd bekend als de allereerste homoseksuele boer die deelnam aan het populaire VTM-programma “Boer Zkt. Vrouw, Home Sweet Home”. Het programma haalde meer dan 700.000 kijkers. Tristan kwam voor heel Vlaanderen voor zijn geaardheid uit en dat sierde hem. Homoseksualiteit is nog vaak een taboe, zeker bij boeren. Tristan probeerde dat taboe te doorbreken door publiekelijk op nationale tv zijn hart open te stellen en de liefde van zijn leven te vinden.

 

Wie verdient volgens jou de OUT Media Award van 2020? Breng jouw stem hier uit!

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen