Nog geen succes: slechts 18 meldingen via Belgische app tegen homofobie

outtv, gay, uni-form, app, news, belgië, çavaria, homofobie, geweld, homofoob, LHBTI
Twitter Icon Facebook Icon Delen
LHBTI-gerelateerd(e) mishandeling, geweld en intimidatie zijn in de hele Europese Unie een probleem, maar door onderrapportage hebben we maar weinig informatie over dit geweld tegen en deze intimidatie van LHBTI-personen. Daar wil UNI-FORM verandering in brengen.
  
Het online platform verbindt LHBTI-organisaties en politiediensten in verschillende EU-landen om samen te werken aan het rapporteren en aanpakken van LHBTI-haatcriminaliteit en online haatspraak. Momenteel is het online platform van UNI-FORM beschikbaar in 9 landen: België, Portugal, Spanje, Malta, Hongarije, Letland, Estland, Litouwen en het Verenigd Koninkrijk.
 
Sinds vorig jaar zijn er in België slechts achttien meldingen binnengekomen. Dat laat Çavaria, de LHBTI-koepelorganistie die UNI-FORM coördineert in Vlaanderen en Brussel, weten. Natuurlijk is de app niet bedoelt voor dringende situaties, daarvoor moet het noodnummer gebeld worden. De app is eerder bedoeld voor mensen die nog geen klacht hebben ingediend bij de politie of om anoniem een melding te doen. Çavaria kan gebruikers vervolgens adviseren om alsnog aangifte te doen. 
 
Volgens Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs is het probleem een gebrek aan middelen en, als gevolg daarvan, publiciteit. Tegen De Morgen zegt Borghs daar het volgende over: “We hebben destijds een budget van de EU gekregen om folders te laten drukken, maar folders zijn ook maar folders. We zouden meer moeten inzetten op verspreiding, maar geld is altijd het probleem.” Borghs benadrukt het potentieel van UNI-FORM: “Het lijkt me een goede, bijkomende tool als we hem wat meer bekendheid kunnen geven. Nu is dat nog vrij beperkt.” 
 
Bron: De Morgen en UNI-FORM
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen