New York trekt verbod op conversietherapie terug

De stad New York maakt een einde aan een wet die therapie om homo’s te ‘genezen’ – zogeheten conversietherapie – verbiedt. De gemeenteraad koos hiervoor uit angst voor een nadelige uitspraak van het (momenteel overwegend conservatieve) Hooggerechtshof in verband met een rechtszaak tegen het verbod. De zaak werd aangespannen door een christelijke organisatie, die pleit voor het behoud van conversietherapie.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De organisatie, de Alliance Defending Freedom (ADF), stapte namens een New Yorkse therapeut naar het Hooggerechtshof, dat tijdens de regeerperiode van Donald Trump conservatiever is geworden door de benoemingen van nieuwe rechters. “Het gerechtshof heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke verandering ondergaan. We kunnen niet meer op hen rekenen als het gaat over de nodige bescherming voor de LHBT-gemeenschap. De therapie is barbaars en inhumaan, maar het terugtrekken van de wet lijkt nu de beste stap om zetten,” verklaarde gemeenteraadslid Corey Johnson, zelf openlijk homoseksueel.

Omdat gevreesd wordt dat een eventuele uitspraak tegen het verbod gevolgen kan hebben voor andere pogingen om de controversiële therapie te verbieden, trekt de voorman van de gemeenteraad de wet nu terug.  De gemeenteraad heeft de wet in 2017 aangenomen na aandringen van diverse LHBT+-organisaties, die de therapie bestempelen als schadelijk.

De ADF gaf als reden voor de zaak dat de wet de vrijheid van meningsuiting tussen de patiënt en therapeut belemmerd. “We hadden er vertrouwen in dat het Hooggerechtshof het met ons eens zou zijn,” vertelt Roger Brooks van de ADF tegen de New York Times, “deze zet van de stad laat blijken dat zij ook inzien wat de waarschijnlijke uitkomst zal zijn.”

Conversietherapie is in de staat New York overigens nog steeds verboden als het gaat om minderjarigen. Dezelfde wet bestaat ook in 17 andere Amerikaanse staten.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen