Nederland en VK gooien “transgenderverbod” van wereldrugbybond bij het vuilnis

De Nederlandse en Britse rugbybond gaan transgender vrouwen niet weren van de sportvelden, ondanks een nieuw verbod van de World Rugby. Volgens de wereldrugbybond zorgen transgender vrouwen in de vrouwencompetitie voor meer blessures en is het verbod hierdoor gerechtvaardigd. Rugby Nederland en de Britse RFU zijn het niet eens met de nieuwe regel en benadrukken dat transgender vrouwen niet worden uitgesloten van deelname.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

World Rugby kwam 10 oktober met het verbod naar buiten, het resultaat van een slepende discussie over het wel of niet toelaten van transgender vrouwen in de rugbycompetitie. Deze zomer meldde The Guardian dat een onderzoeksgroep van de wereldrugbybond een onderzoek naar de nationale bonden had gestuurd waarin wordt geconcludeerd dat het risico op blessures “20 tot 30 procent groter is” wanneer een vrouwelijke speler wordt getackeld door een speler die “door de mannelijke puberteit is gegaan". Het onderzoek oordeelde dat de regels rond transgender vrouwen in de competitie “niet geschikt” waren.

Het lijkt er nu op dat World Rugby de adviezen van het onderzoek heeft overgenomen. De bond wijst in haar onderbouwing op de sportieve voordelen van het aanmaken van testosteron en haalt ook het blessure-argument aan. “Het betekent dat een tackelsituatie een groot risico kan vormen,” schrijft World Rugby. Volgens de bond is haar nummer één prioriteit het waarborgen van de veiligheid. “Daarom kan World Rugby het niet toestaan dat het risico voor spelers dermate toeneemt, omdat er wordt toegestaan dat spelers die voordelen qua kracht en sterkte hebben vanwege testosteron spelen tegen spelers die dit niet hebben.” Trans mannen zouden volgens de nieuwe regels wel mee mogen doen in de mannencompetitie.

Rugby Nederland gaat het verbod niet implementeren. “Met name de regel dat trans vrouwen niet mogen spelen in de vrouwencompetitie wijzen we af,” aldus Annelies Acda, secretaris van Rugby Nederland. “We zien rugby als een inclusieve sport en geloven in rugby voor iedereen. Het is een contactsport, met een groot sociaal aspect. Het respect voor elkaars verschillen is wat de sport definieert. Alleen kijken naar (mogelijke) krachtsverschillen betekent dat trans vrouwen op voorhand uitgesloten worden; dit vinden wij onwenselijk en steunen wij niet.”

Ook de Britse RFU keert zich tegen het verbod. De bond zegt tegen The Guardian eerst meer wetenschappelijk bewijs te willen zien. Ook had de RFU gehoopt op een gedetailleerde overweging van minder drastische maatregelen rond de deelname van transgender personen. “De RFU gaat ook in gesprek met spelers uit de vrouwencompetitie om hun opvattingen te begrijpen. De RFU is toegewijd aan LGBT+-inclusie en de veiligheid en eerlijkheid van het spel in alle niveaus,” laat een woordvoerder weten aan de krant.

Nationale bonden zijn niet verplicht om het verbod van World Rugby over te nemen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen