Meer Amerikaanse staten willen “Don’t Say Gay”-wet

De controversiële “Parental Rights in Education”-wet in Florida, door tegenstanders omgedoopt tot de “Don’t Say Gay”-wet, krijgt navolging in andere conservatieve staten. Na Florida willen ook Ohio en Texas een wet invoeren waarmee het bespreken van seksuele geaardheid en genderidentiteit op scholen wordt verboden. Arkansas heeft zo’n wet al in een sneltreinvaart ingevoerd. Onderwijs over LGBT+-zaken staat nu midden in het verhitte maatschappelijke debat over culturele waarden in de VS.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Leden van de staatsparlementen in zowel Ohio en Texas hebben een voorstel ingediend dat erg lijkt op de wet in Florida.

De vicegouverneur in Texas noemt de wet zelfs een “prioriteit”. Op deze manier wil hij kinderen "beschermen" tegen het horen over “het seksleven van volwassenen”, hoewel volgens de Texas Tribune de leeftijdscategorie waarvoor de wet zou gelden momenteel niet eens seksuele voorlichting krijgt op school.

Critici in Texas en Ohio vrezen dat docenten antwoorden van leerlingen over de LGBT+-gemeenschap niet meer kunnen behandelen, uit de angst om aangeklaagd te worden door boze ouders. Leraren zouden zelfs niet kunnen benoemen dat klasgenootjes twee ouders van hetzelfde geslacht hebben. In Ohio noemt de Democratische oppositieleider het wetsidee een “walgelijke” poging om “onverdraagzaamheid te legitimeren”.

In Arkansas is soortgelijke “Don’t Say Gay”-wetgeving in een mum van tijd aangenomen, door een amendement aan een andere controversiële wet toe te voegen. Een wet die regels maakt over de wc’s die trans personen mogen gebruiken werd uitgebreid met het verbieden van het behandelen van LGBT+-onderwerpen in het basisonderwijs.

Mensenrechtenorganisaties vrezen dat deze staten niet de laatste zullen zijn die op de anti-LGBT+-trein stappen. Zeker met de tussentijdse verkiezingen op komst zullen de Republikeinen proberen de zogeheten “culture wars”, discussies over identiteit en ras, aan te zwengelen.

Na racisme en symbolen van de zuidelijke staten tijdens de burgeroorlog zijn LGBT+-rechten het volgende front waarop gediscussieerd wordt. Conservatieven hekelen de “woke” democraten die naar hun idee doordrammen dat er meerdere genderidentiteiten naast "man" en "vrouw" zijn en, zoals sommige commentatoren het noemen, de persoonlijke voornaamwoorden-politie uithangen. De huidige wetten in Florida, Ohio, Texas en Alabama zijn zo een uiting van dit debat.

LGBT+-activisten vrezen een giftig klimaat waarin de rechten van de gemeenschap langzaam afgebroken worden. Ook voor de status van het homohuwelijk wordt gevreesd.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen