Malta opnieuw Europees koploper LGBT+-rechten, IJsland grote stijger

Opnieuw staat Malta bovenaan de lijst LGBT+-vriendelijkste landen. De lijst, opgesteld door LGBT+-organisatie ILGA, is gebaseerd op de wetgeving en incidenten in de Europese landen. Een opvallende stijger is IJsland, dat België van de tweede plek stoot.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De top drie bestaat zodoende uit Malta, IJsland en België. Dankzij de resultaten van een speciaal actieprogramma voor de ontwikkeling van LGBT+-rechten stijgen de IJslanders van de vijfde naar de tweede plaats op de ranglijst. Een andere grote stijger is Griekenland, dat dit jaar het homohuwelijk invoerde. De Grieken stonden vorig jaar op de dertiende plek, maar staan dit jaar op nummer 7.

Een grote zakker is Montenegro, dat vorig jaar op nummer twaalf stond. Dit jaar zakt dat land naar plek 21, aangezien de resultaten van een programma om LGBT+-rechten te beperken lijken tegen te vallen. Nederland, dat ooit te boek stond als gidsland van progressieve LGBT+-wetgeving, blijft steken op een 14e plek.  

In heel Europa merkt ILGA een “gebrek aan bewustzijn en politieke wil om socio-economische ongelijkheden van LGBT+-personen aan te pakken”. Ook LGBT+-migranten krijgen steeds vaker te maken met repressie. ILGA noemt Nederland als een schrijnend voorbeeld, waar driekwart van de LGBT+-asielzoekers uit angst weer terug in de kast gaan. Tevens ziet ILGA dat extremistische politici steeds vaker kinderen portretteren als slachtoffer van LGBT+-emancipatie.

ILGA baseert de lijst op basis van een studie van nationale wetgeving en incidenten die in het afgelopen jaar plaatsvonden. Onderwerpen die meegeteld worden zijn onder meer familierechten, de asielprocedure, vrijheid van meningsuiting en vergadering, intersekse- en transrechten, wetgeving over haatmisdrijven en voorlichting op het onderwijs.

Bekijk de volledige kaart hier.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen