Lola McQueen wint OUT Media Award 2019

Naar jaarlijkse gewoonte reikt de Europese LHBT+ zender OUTtv, in Vlaanderen te bekijken via Telenet kanaal 52, de OUT Media Award uit. In Vlaanderen gaat de award dit jaar naar de dove Belgium’s Got Talent dragqueen: Lola McQueen. Meer dan 2.000 Vlaamse LHBT+-ers brachten de voorbije weken online hun stem uit en met meer dan 1.000 voorkeurstemmen mag Lola zich tot de meest LHBT+-vriendelijke mediapersoonlijkheid van 2019 noemen. De dragqueen uit Antwerpen won de award van o.a. zanger Sam Bettens en regisseur Lukas Dhont, die respectievelijk tweede en derde werden. De OUT Media Award werd in 2014 in het leven geroepen om televisie- en mediapersoonlijkheden aan te sporen een bondgenoot te zijn voor de LHBT+ gemeenschap.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Na o.a. ex-Songfestivalwinnares Conchita Wurst, Belgisch ex-premier Charles Michel, meidengroep K3 en VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck, mag de dove dragqueen Lola McQueen zich dit jaar de meest LHBT+-vriendelijke mediapersoonlijkheid van 2019 noemen in Vlaanderen. Die nieuwe titel, met bijbehorende award, heeft ze te danken aan haar publiek statement in het VTM-programma Belgium’s Got Talent. De medezaakvoerster van de Antwerpse discotheek Cargo Club veroverde de harten van Vlaanderen met haar unieke boodschap: “Doof zijn is voor mij geen beperking, maar net een verrijking.” Dankzij jurylid Stan Van Samang werd ze zelfs de allereerste dove dragqueen ter wereld die een golden buzzer kreeg.

“Met de OUT Media Award willen thema’s zoals homo- en transseksualiteit maatschappelijk normaliseren en daar heeft Lola dit jaar zeker aan meegeholpen,” stelt OUTtv, “Meer nog: LHBT+-ers met een beperking worden vaak vergeten en in sommige gevallen zelfs genegeerd. Vanuit haar deelname aan BGT en haar bekendheid binnen de gemeenschap speelt Lola dus een belangrijke rol in de emancipatie en visibiliteit van LHBT+ -ers met een beperking. Toch is er nog werk aan de winkel wat betreft gelijke rechten voor de LHBT-gemeenschap in het algemeen. In 69 erkende landen is het nog steeds strafbaar om als man seks te hebben met andere mannen. In een tiental landen staat zelfs de doodstraf op homoseksualiteit.”

Lola reageert verrast op haar overwinning. Ze kreeg de award immers overhandigd door de Amerikaanse dragqueen Vanessa Vanjie Mateo, wereldwijd bekend binnen de LHBT+ gemeenschap door haar deelname aan het Emmy-bekroonde realityprogramma RuPaul's Drag Race, seizoenen tien en elf. “Het is een mooie bekroning om met deze award als rolmodel voor de LHBT+ gemeenschap mijn boodschap extra kracht bij te zetten,” aldus McQueen. Op de vraag wat die boodschap precies inhoudt, moet ze niet lang nadenken: “Wees jezelf, geloof in jezelf en laat niemand vertellen wat je niet kan.”

Bekijk de uitreiking hieronder of via:

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen