Kunst van hiv-positief bloed

Jordan Eagles, New York, bloed, hiv, aids, homo, lgbt, bloedbank, doneren, bloeddonatie, lhbt, holebi, activisme, protest, wetenschap, kunst, art, queer art, outtv, nieuws, news, kunstenaar
Twitter Icon Facebook Icon Delen

 
Toen de kunstenaar in het begin van zijn twintiger jaren zat, werd hij afgewezen bij een bloedbank wegens zijn homoseksualiteit. Net als in Nederland, mag je in de VS als homoseksueel zijnde pas bloed doneren wanneer je minstens één jaar geen seksueel contact hebt gehad. Eagles vertelde OUT dat zijn frustratie hierover nooit is weggegaan, ''Ik, zoals vele anderen, ben het voortdurende geweld en de discriminatie die we dagelijks in onze samenleving tegenkomen continu zat.'' Als reactie heeft de kunstenaar een serie kunstwerken gemaakt met o.a. hiv+ bloed, in de hoop een gesprek over de stigma tegenover homoseksuele mannen die met hiv of aids leven te stimuleren. 
 


 
Het werkt bestaat onder andere uit een sculptuur (Blood Mirror, zie hierboven) gemaakt van gedoneerd bloed, afkomstig van 59 LGBTQ+ individuen. Dit kunstwerk pleit voor gelijkheid met betrekking tot het mogen doneren van bloed. Eagles ontvangt nu vooral veel hype rondom zijn werk 'Jesus, Christie's' (met het duurste kunstwerk ooit als omslag). Hij heeft de catalogus van het beroemde veilinghuis gecombineerd met gedoneerd bloed van een activist, een lange-termijn hiv-overlever en iemand die hiv+ ondetecteerbaar is. Volgens de kunstenaar laat deze combinatie zien hoe de maatschappij objecten vaak hoger prioriteert en meer waarde geeft dan mensenlevens.

 
Eagles vertelde verder dat er nog veel mensen zijn die niet weten dat homoseksuele/biseksuele mannen geen bloed mogen doneren of weten wat PrEP is. Zo zouden beleidsplannen op basis van verouderde wetenschap het stigma en verouderde angsten versterken, en daarmee suggereren dat LGBTQ+ mensen ziek zijn. ''Deze kunstwerken vragen ons om naar de huidige wetenschap, medische vooruitgang en onze gemeenschappelijke menselijkheid te kijken." aldus Eagles.
 
 
Bron: OUT
Beeld: Jordan Eagles
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen