'Kleinste Pride van Europa' is te vinden in IJsland!

outtv, gay, news, pride, pride parade, queer parade, Seyðisfjörður,
Twitter Icon Facebook Icon Delen
Het begon allemaal toen inwoner Snorri Emilsson de Pride Parade in IJslandse hoofdstad Reykjavík niet redde. Daarom besloot hij samen met een aantal vrienden op en neer te gaan lopen in zijn eigen woonplaats om hun steun voor de LHBT-gemeenschap te betuigen. Uiteindelijk deden aan die eerste parade in Seyðisfjörður maar liefst zes mensen mee.

Emilsson plaatste na afloop foto's op zijn Facebook en kreeg van allemaal mensen de vraag waarom hij het niet geadverteerd had. Daarom maakte hij het volgende jaar een evenement aan op Facebook. De reactie overtrof zijn verwachtingen: een groep vrienden kwam samen en bood aan om te helpen met de organisatie van de parade.

In 2015 begon de parade met rond de 70 mensen, maar toen de parade 45 minuten later eindigde bestond 'ie uit bijna 120 mensen. Het daaropvolgende jaar waren er al 200 mensen die deelnamen aan de Queer Parade.

De Queer Parade – Pride Parade valt samen met de Reykjavík Pride en is te bezoeken op zaterdag 11 augustus. Seyðisfjörður is er in ieder geval al helemaal klaar voor: het pad naar het plaatselijke kerkje is alvast in de regenboogkleuren geschilderd.

Beeld: via @gledigangaseydisfirdi

Rectificatie: in een vorige versie van dit artikel stond dat het om Finland ging in plaats van IJsland. Dat klopt natuurlijk niet. 
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen