Interview: 'We willen iedereen onder de regenboog de mogelijkheid geven om mijlpalen te vieren'

OUTtv, gay, news, The Happiness Troupe, Happiness Troupe, Nienke Koorn, Karen Lennings, White Box Living, LHBTQ, LGBTQ, art, interview, Haarlem, kunst, kaartjes, pins
Twitter Icon Facebook Icon Delen
Wat is The Happiness Troupe voor jullie?

Karen: ”Wat eigenlijk kort de missie is, is dat we iedereen onder de regenboog de mogelijkheid willen geven om zijn mijlpalen te vieren. Dus dat kan zijn dat je wil vieren dat je twee ouders van hetzelfde geslacht hebt, of dat je twee tantes hebt die gaan trouwen en dat je ze een kaart wil sturen. We maken mooie producten die allemaal een link hebben met de LHBT-gemeenschap, maar die voor iedereen zijn.

Dus iedereen mag het wat mij betreft kopen, maar er bestaat altijd een link met onze doelgroep, want we vinden dat er niet voldoende keuze is. Als je een manier zoekt om iemands leven te vieren, dan is er nooit een manier die specifiek gemaakt is voor de LHBT-gemeenschap. Die bestaat gewoon niet. En het lijkt wel alsof mensen dat niet heel erg missen, omdat ze zo gewend zijn aan dat het er niet is. En dat zou niet zo moeten zijn natuurlijk.

Een voorbeeld: als kind, dan wil je van die lelijke sleutelhangers met je naam erop. En mijn naam stond er nooit bij, want het was altijd ‘Karin’. Dat vond ik heel naar. En dan kwam mijn opa uit Amerika met dingen met mijn naam erop en dat vond ik fantastisch, maar ik stond hier te kijken en mijn naam stond er niet bij. Dat is eigenlijk een beetje wat ik voel. Want ja, er is wel iets en ik kan wel een sleutelhanger zonder naam kiezen, maar ik wil iets wat voor mij gemaakt is.”

Wat voor producten maken jullie allemaal?

Nienke: “We hebben nu wel een dikke reeks ansichtkaarten en wenskaarten. En we hebben prints. Dan ontwerpt Karen, of ik, maar meestal Karen, ontwerpt iets en dan drukken we dat ook echt met ouderwetse printtechnieken. Dat zijn mooie manieren om unieke gelimiteerde edities te maken, dus daar hebben we ook veel van.

We hebben een pinnetje ontworpen, daar komen er sowieso ook nog meer van. En verder proberen we gewoon heel goed te luisteren naar wat de gemeenschap mist. We zijn nu zo’n beetje vier maanden bezig en het wordt echt tijd om met die basiscollectie die we nu hebben te gaan luisteren naar wat er mist. We gaan nu ook voor het eerst echt vragen wat mensen graag zouden willen dat we maken, waar ze naar op zoek zijn en wat er voor hun mist. Dan gaan we allemaal om tafel om nieuwe producten te ontwikkelen.”

Hoe is het om een roze bedrijf te runnen?

Nienke: “Je bent ook een activist, of je dat nou wilt of niet. Kijk, wij kunnen The Happiness Troupe heten en zeggen ‘we zijn heel positief in hoe we onze boodschap overbrengen, we vinden dat er een extra optie moet zijn, we willen niets weg, blablabla’, maar je bent altijd een activist. En dat besef, ik had daar niet zo erg bij stil gestaan. Nee, want ons leven is gewoon vanzelfsprekend roze, want we zijn twee vrouwen.

Nienke: "Je bent wel aan het pionieren"

Ik ben heel blij, echt oprecht, dat we actief bijdragen aan een betere wereld voor onze doelgroep. Voor onze groep, voor onze mensen. Maar het is ook heel zwaar. Je hebt veel minder te kiezen, je hebt een veel kleinere doelgroep. Ze zijn soms wat lastiger te bereiken. Ja, al die kanalen moeten wij nu zelf nog uitvinden. Er is geen gebaand pad. En dat maakt het wel.. Je bent wel aan het pionieren.”

Wat zijn nou bijzondere reacties die jullie krijgen?

Karen: “We hebben op een gegeven moment een print voor twee vaders gemaakt, die cadeau werd gedaan aan twee vaders. Iemand uit Zwitserland deed hem cadeau aan twee mannen die op dat moment onderweg waren om hun adoptiezoontje op te halen. Hij stuurde ons een bericht waarin hij zei ‘ik hoop dat jullie print dit jongetje de komende tijd mag begeleiden’. Daar krijg ik wel kippenvel van. En dan denk ik: ja, dat is precies waarom we het doen. En negatieve reacties.. Niet zo gek veel.”

Nienke: “Wat we maken is ook vrij onschuldig. Ja, sommige van onze ontwerpen.. Er zit ook een cupcake bij, dat zijn twee cupcakes, maar die stellen eigenlijk twee borstjes voor. Dat is een grapje wat je dan maakt. En die pin die we hebben gemaakt, dat is een cactus in een pot met regenboogkleuren, maar die cactus ziet er ook een beetje uit als piemel. In sommige dingen mag het wel een beetje luchtig zijn en het mag wel een mopje zijn. Het hoeft niet allemaal heel serieus, want vieren is vrolijk. Maar het is wel onschuldig.”
 


Hoe zien jullie de toekomst van The Happiness Troupe voor je?

Nienke: “We willen gewoon een gevestigde naam worden. Als je iets zoekt, dan weet je dat je naar The Happiness Troupe moet. Dat is het doel. We willen dat de gemeenschap, het liefst wereldwijd, weet dat wij mooie spullen hebben. En dan kan je denken ‘ja, ik houd er niet van’, en je hoeft het niet te kopen, maar we willen wel die optie bieden."

Karen: "Uiteindelijk moet er een clubhuis komen"

Karen: “Ik heb altijd gezegd: uiteindelijk moet er een clubhuis komen. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn. Met allemaal mensen bij elkaar. Een plek voor gesprekken en om te werken en om samen te komen. Ja, dat is zeker wel één van de doelen.”

Nienke: “We zijn ook altijd op zoek naar partnerschappen. Dat kan een gastblog zijn, dat kan een design zijn wat je maakt en wat wij voor je laten printen en verkopen. Het kan een verkooppunt in de Randstad zijn, we willen heel graag dat het normaler wordt dat onze spullen gewoon in de schappen liggen. We hebben een contactformulier op de website. Daar mag je altijd een berichtje achterlaten. Je mag ook direct mailen naar Nienke@theHappinessTroupe.com, dan krijg je te maken met mij.

Wat ons betreft is er een heel groot zwart gat, waar heel veel mensen heel veel kunnen doen, dus we zien ook niemand als concurrent. Volgens ons is er gewoon plek voor iedereen. En laten we mooie spullen gaan maken.”

Je kunt The Happiness Troupe vinden via hun website, Instagram, Facebook en in Haarlem zijn hun spulletjes te koop bij White Box Living.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen