Indonesisch wetsvoorstel wil homoseksualiteit en S&M criminaliseren

Een gelekte versie van het zogenoemde ‘’Familie Veerkracht’’ wetsvoorstel onthult dat Indonesische politici van plan zijn om LHBT+ mensen naar rehabilitatiekampen te forceren, terwijl draagmoederschap en S&M ook worden verboden. Zowel homoseksualiteit als sadomasochisme worden gecategoriseerd als 'seksuele afwijkingen' in het wetsvoorstel, samen met incest.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Hoewel homoseksualiteit legaal is in het grootste deel van Indonesië, straffen sommige gebieden (zoals Atjeh en de stad Palembang) homoseks onder de sharia-wetgeving met zweep- of stokslagen. Over het algemeen worden de houdingen tegenover de LGBT+-gemeenschap vijandiger, deels door het toenemend aantal mensen die de islamitische wet steunen.

Dit sentiment blijkt uit het uitgelekte wetsvoorstel die nieuwsplatform Reuters in handen heeft gekregen. Volgens hen staat in het wetsvoorstel dat iedereen die deelneemt homoseksuele en/of sadomasochistische seksuele handelingen wettelijk verplicht is zich te melden bij door de overheid gesanctioneerde revalidatiecentra voor een 'behandeling'. Doen ze dat niet, dan hebben de autoriteiten het recht om o.a. hun kinderen weg te halen. In het plan staat ook dat vrouwen de ''huishoudelijke taken moeten uitvoeren.''

Het nieuwe wetsvoorstel heeft inmiddels steun gekregen van politici van vier Indonesische partijen. Hoewel het al zijn weg naar de prioriteitenlijst van het parlement voor de komende vier jaar heeft gevonden, zijn de besprekingen met de regering zijn nog niet begonnen. Tot nu toe is het wetsvoorstel heftig bekritiseerd door diverse mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen