India verbiedt film over homoseksuele soldaat

Een film over een homoseksuele soldaat in het Indiase leger mag niet worden gefilmd. Het Indiase Ministerie van Defensie verbiedt de film, want "het neerzetten van een soldaat als homoseksueel is illegaal".
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De film in kwestie, We Are, is een project van de homoseksuele regisseur Onir. In die film laat hij vier verschillende verhalen zien over LGBT+'ers in het sociaal conservatieve India.

Eén van die vier verhalen gaat over de soldaat J. Suresh. Hij begon met werken voor het leger in de jaren '90, waar hij worstelende met zijn romantische gevoelens. Uit angst voor oneervol ontslag hield hij zijn seksuele geaardheid voor zich. In 2010 nam hij ontslag: zijn homoseksualiteit kon hij niet meer geheim houden.

Suresh kwam in 2020 in een blogpost uit de kast. Zijn verhaal zorgde voor krantenkoppen in heel India. Onir was geïnteresseerd in Suresh' coming-out en benaderde hem. Omdat die laatste een voormalig militair is, moest Onir toestemming vragen aan het Ministerie van Defensie om de film te kunnen maken.

En daar ging het mis. Het Ministerie weigerde het script goed te keuren. Volgens Onir werd hem verteld dat het niet mag om een soldaat als homoseksueel te omschrijven.

Dat zit hem onder andere in de wetten die het leger kent. Hoewel in India homoseksualiteit sinds 2018 niet meer verboden is, geldt dat voor het leger nog wel. Een homoseksueel persoon kan 10 jaar celstraf krijgen als hij uit de kast komt terwijl hij voor het leger werkzaam is.

Volgens de Minister van Defensie zou de film "het leger in een slecht daglicht zetten en voor veiligheidsrisico's zorgen".

Onir is verontwaardigd. "Het is gewoon een liefdesverhaal," zegt hij tegen NBC News, "hoezo is dat een bedreiging voor de nationale veiligheid?"

Tegen de Hindustan Times zegt Suresh dat juist het leger vaak de laatste grote horde is waar de LGBT+-gemeenschap overheen moet, als zij volledig geaccepteerd wil worden. "Er zijn nog zoveel andere zaken waarvoor we moeten strijden, denk aan huwelijks-, adoptie- en erfenisrechten."

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen