Implantaat ter vervanging van PrEP?

PrEP medicatie heeft zich al een tijdje bewezen als een revolutionaire stap voor hiv preventie. Nu ziet het eruit dat dit nog een stap verder zou kunnen gaan in de toekomst door middel van een implantaat. Deze zal één keer per jaar verwisseld moeten worden (t.o.v. dagelijks medicatie innemen) en is niet zichtbaar onder de huid.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het implantaat gaat onder de naam Islatravir en wordt onder de huid van de arm geplaatst. Hiermee zou de implantaat één jaar lang hiv transmissie kunnen voorkomen. Farmaceutisch bedrijf MSD presenteerde de onderzoeksresultaten tijdens de 10e editie van de International AIDS Society Conference on HIV Science (IAS 2019) in Mexico stad.

De eerste menselijke steekproeven werden uitgevoerd met twaalf gezonde volwassenen en duurde twaalf weken. Een controlegroep van vier deelnemers ontvingen placebo implantaten. Momenteel wordt hiv o.a. voorkomen door middel van PrEP wat een keer per dag moet worden ingenomen. Matthew Hodson, directeur van NAM (een organisatie die zich richt op educatie m.b.t. aids en hiv), noemt het implantaat een mogelijke ‘’game changer.’’

Hodson benadrukte tevens dat het implantaat zou betekenen dat mensen zich niet meer druk hoeven te maken over het bijhouden van een dagelijkse dosering. En nog belangrijker wellicht, is dat deze ontwikkeling discreter is dan PrEP en daarmee eventuele angsten wegneemt bij mensen die zich zorgen maken over stigmatisering wegens hun gebruik van de medicatie.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen