Hoofd OM Texas bereid om sodomiewetgeving te verdedigen

De procureur-generaal (het hoofd van het Openbaar Ministerie) van de staat Texas zal een wet die homoseksualiteit verbiedt verdedigen bij het Hooggerechtshof, mocht het staatsparlement deze aannemen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Dat liet hij, Ken Paxton, weten in een interview met tv-zender NewsNation. Zijn uitspraak komt vlak na het afschaffen van het landelijke abortusrecht in de VS door het Hooggerechtshof. Dat recht was verkregen door een uitspraak van dat Hof op basis van privacyrechten. De legalisering van homoseksualiteit en het homohuwelijk berust op zo'n zelfde principe.

Mocht Texas een "sodomiewet", een wet die homoseksualiteit verbiedt, aannemen, dan zou deze moeten worden verdedigd in de rechtbank. Het eindstation in zo'n traject is het Hooggerechtshof. De steun van de Texaanse procureur-generaal, die de wet moet verdedigen, is daarom van belang. 

Nu het Hof een "supermeerderheid" van zes conservatieve rechters kent, bestaat er dus een kans dat homorechten, net zoals het recht op abortus, op het hakblok komen te liggen. De conservatieve opperechter Clarence Thomas heeft al laten weten dat hij voor het afschaffen van homorechten zou zijn. Paxton deelt die mening. De grondwet zegt in zijn optiek niets over homorechten, dus is het volgens hem aan de wetgever om rechten te beschermen en niet de rechtbank.

Of Texas ook echt een sodomiewet gaat invoeren moet blijken. Momenteel is het onderwerp geen speerpunt van de Republikeinen aldaar, maar de steun van de procureur-generaal kan wel een stap in die richting zijn.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen