‘Homo-genezer’ uit de kast: "verbaast me niks"

Het Facebook-bericht en interview van McKrae Game waarin hij vertelde homoseksueel te zijn, ging de wereld over. Saillant detail: hij was zelf een conversietherapeut en hielp mannen met homoseksuele gevoelens om ze hiervan te ‘genezen’. Naast de bemoedigende reacties die Game ontving, waren velen niet verbaasd dat ‘weer’ een Amerikaanse homo-genezer uit de kast komt.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Een aantal mannen gingen hem al voor. Zo was er vorig jaar conversietherapeut Norman Goldwasser uit Florida, die via het internet met mannen probeerde af te spreken onder de naam Hotnhairy72 en bekende David Matheson begin dit jaar homoseksueel te zijn, hoewel hij als therapeut werkte voor de Mormoonse gemeenschap in New Jersey. Nu valt Game dus toe te voegen aan dat lijstje. In zijn Facebookbericht komt hij niet alleen uit de kast, maar laat hij weten onder andere een boek te willen schrijven over onder meer hoe beschadigend de therapie voor iemand kan zijn. 

Aan NBC News vertelde Samuel Brinton, die zelf ooit in conversietherapie heeft gezeten, dat het nieuws van Game niet als een verrassing ervaren zou moeten worden. “Als ik honderden van deze therapeuten volg, is het alleen nog maar afwachten tot het moment waarop ze weer uit de kast komen en erkennen hoeveel schade ze hebben berokkend.” Volgens Brinton is conversietherapie een frauduleuze praktijk: “Niet alleen is het schadelijk voor jongeren, het steelt ook nog eens geld van ouders die het goed bedoelen om het leven van hun kinderen te redden. Maar in de praktijk doen die ouders hun kinderen enkel pijn.”

The Trevor Project, de organisatie waar Brinton bij betrokken is, probeert de conversietherapie te verbieden in de Verenigde Staten. Uit een rapport van die organisatie dat vijf procent van de Amerikaanse LHBT+'ers conversietherapie heeft of heeft gehad. Jongeren die in therapie zitten of hebben gezeten proberen volgens het onderzoek twee keer zo vaak zelfmoord te plegen als jongeren die geen therapie hebben gehad.

De therapie is in achttien Amerikaanse staten illegaal. In Nederland en België is homo-genezing echter nog niet verboden.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen