Historische uitspraak in Libanon: homoseks 'niet illegaal'

outtv, gay, news, libanon, human rights watch
Twitter Icon Facebook Icon Delen
De uitspraak volgt soortgelijke uitspraken van lagere rechtbanken, die weigerden om homoseksuele en transgender mensen te veroordelen voor ‘geslachtsgemeenschap in strijd met de natuur’ in vier verschillende zaken tussen 2007 en 2017. Het is de eerste keer dat een hof van beroep zo’n uitspraak doet en het brengt Libanon dichterbij het decriminaliseren van homoseksualiteit.
 
“Deze uitspraak signaleert een nieuwe horizon voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mensen in Libanon, die al lang worden vervolgd onder discriminerende wetten”, aldus Neela Ghoshal van Human Rights Watch. “De rechtbank heeft de staat effectief bevolen uit de slaapkamers van de mensen te blijven.”
 
Activisten in Libanon hebben lang gestreden om een einde te maken aan het gebruik van artikel 534 van het strafrecht voor het vervolgen van consensuele geslachtsgemeenschap tussen mensen van hetzelfde geslacht. De wet is een koloniaal overblijfsel, opgezet door het Franse mandaat in de vroege jaren 1900, en straft ‘elke geslachtsgemeenschap in strijd met de orde van de natuur’ met maximaal een jaar gevangenisstraf.
 
Bron: Human Rights Watch
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen