Half miljoen dollar voor Amerikaanse man na homofobe arrestatie

Een homoseksuele man in het Californische Palo Alto krijgt een schadevergoeding van 572.500 dollar (zo’n 517.000 euro), nadat verschillende agenten buitensporig geweld hadden gebruikt bij zijn arrestatie. In een video is te zien hoe de agenten homofobe uitspraken doen. Alle politieagenten moeten ook op een cursus over LHBT+-rechten.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Het slachtoffer, Gustavo Alvarez, had de gemeente Palo Alto en de politie aldaar aangeklaagd vanwege het schenden van zijn mensenrechten. Nu is hij met de instanties tot een schikking gekomen, schrijft The Mercury News.

Volgens de aanklacht zouden in februari 2018 agenten zijn huis zijn binnengevallen en hem hebben meegesleurd naar zijn auto. Daar werd zijn hoofd tegen de voorruit geslagen en werd hij gearresteerd vanwege rijden zonder geldig rijbewijs. Alvarez beweert echter dat hij gearresteerd zou zijn vanwege zijn seksuele geaardheid. De man werd tijdens zijn arrestatie “bespot, belachelijk gemaakt en vernederd”. De agenten zouden Alvarez nog kennen van eerdere aangelegenheden.

Alvarez heeft een strafblad voor diefstal, rijden onder invloed en inbraak. De stad beweert in een persbericht dat de schikking is bereikt om de “last en kosten van federale rechtszaken te minimaliseren.” De stad zegt de uitspraken van Alvarez te betwisten en zorgen te hebben over zijn criminele gedrag. “We zijn echter van mening dat deze resolutie in het beste belang is van alle betrokkenen”, aldus de verklaring.

In de door The Mercury News gepubliceerde video is te zien hoe de agenten lachend “hij is homo” zeggen.

 

“Deze zaak zal de cultuur bij de politie niet onmiddellijk veranderen,” zegt Alvarez’ advocaat, “maar deze schikking is een goed begin. Het stuurt een boodschap naar alle agenten dat er een probleem is, en dat dat moet veranderen.”

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen