Guatemala verbiedt homohuwelijk

Guatemala heeft een zeer conservatieve wet aangenomen die het homohuwelijk expliciet verbiedt en het doceren van LGBT+-zaken op scholen ernstig beperkt.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De wet is bedoeld om "levens en families te beschermen" en scherpt ook de straffen voor abortus aan.

Volgens de indieners van de wet moet deze de samenleving "beschermen tegen minderheden", die volgens hen zorgen voor het verval van de samenleving. Krant The Guardian citeert een parlementslid dat het heeft over het beschermen van "heteroseksuele mensen die geen interesse hebben in diversiteit".

Het homohuwelijk is al niet toegestaan in het Midden-Amerikaanse land, maar de nieuwe wet maakt het nog lastiger om hierin verandering te brengen. Ook op scholen zullen LGBT+-onderwerpen taboe worden. De wet verbiedt namelijk "het promoten van beleid of programma's bij kinderen en tieners die tot afleiding van hun seksuele identiteit bij de geboorte zorgt."

Critici en LGBT+-activisten zijn niet te spreken over de wet en noemen hem discriminerend. "De goedkeuring van dit gevaarlijke initiatief vormt een bedreiging voor de rechten van vrouwen en LGBT+-mensen in het land", zegt Cristian González van Human Rights Watch.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen