‘Gewetenloos en schandalig’: regering VK blokkeert Schotse transgenderwet

De conservatieve Britse regering is van plan om een nieuwe Schotse wet waarmee trans personen zelfbeschikkingsrecht zouden krijgen te blokkeren. De progressieve wet, die het Schotse parlement met ruime meerderheid aannam, druist in tegen de opvattingen van de regering in Londen. De Schotse premier Nicola Sturgeon hekelt hoe in haar ogen trans personen worden gebruikt als “politiek wapen”.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De Schotse transgenderwet is veel vooruitstrevender dan de wet die voor het hele Verenigd Koninkrijk geldt. Met de nieuwe wet is er geen medische diagnose meer nodig om het geslacht op het paspoort te wijzigen, bovendien gaat de leeftijd van 18 naar 16 jaar. De Conservatieven, waaronder premier Rishi Sunak, zijn tegen de wet, omdat deze volgens hen de veiligheid van vrouwen bedreigt. Deze redenatie is een oud anti-transargument waarvan LGBT+-organisaties aangeven dat dit irreëel en nergens op gebaseerd is.

Het gebeurt zelden dat de Britse regering een veto tegen Schotse wetgeving gebruikt, maar het is opvallend dat deze juist voor transgenderrechten ingezet wordt. Het debat rond het zelfbeschikkingsrecht wordt fel gevoerd in het Verenigd Koninkrijk, met de Conservatieve Partij als de grootste tegenstander van dit recht. Eerder gaf de minister van Emancipatie al aan dat er plannen zijn om de erkenning van trans personen uit landen waar dit zelfbeschikkingsrecht geldt in te trekken.

LGBT+-organisatie Stonewall betreurt de stap van de premier en beschuldigt hem van "spelen met het leven van trans personen als een politieke voetbal". De Schotse premier Sturgeon gebruikt hetzelfde soort retoriek en vindt dat de Britse regering trans personen inzet als "politiek wapen". 

Bovendien noemt ze de blokkade van de Britse regering “onverdedigbaar, gewetenloos en schandalig”. Sturgeon classificeert het als een “politieke zet” over de rug van trans personen, “een van de meest kwetsbare en gestigmatiseerde groepen in onze samenleving”. 

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen