Georgië: homofobe protesteerders bevuilen regenboogvlag van Pride kantoor

Het Tbilisi Pride kantoor in de Georgische hoofdstad krijgt al sinds 17 mei (internationale dag tegen homo-, trans-, bi- en interseksefobie) te maken met anti-LGBTQ+ protesteerders voor de deur. Recentelijk werd de regenboogvlag die buiten het kantoor hangt bevuild met zwarte verf.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Op zondag 7 juni postte de ultraconservatieve leider Guram Palavandishvili een video waarin te zien is hoe de vlag met zwarte verf werd bevuild. Palavandishvili is tevens de persoon achter de protesten die nu al sinds twee weken voor de kantoorpanden van Tbilisi Pride plaatsvinden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft administratieve procedures opgestart voor 'kleinschalig hooliganisme'.

Op 8 juni liet Tamaz Sozashvili, lid van Tbilisi Pride, zich uit over het incident bij TV Pirveli. Hij maakte duidelijk dat hoewel de groep het recht heeft te protesteren, dat ze niet andermans rechten moeten schenden: ‘’Wat er is gebeurd, is een misdaad. Ze vielen niet alleen privé-eigendommen aan, maar vernielden ook een gebouw dat de status van cultureel erfgoed heeft.’’ Sozashvilib voegde toe dat de groep in mei de regenboogvlag die op het balkon van de derde verdieping hing had gestolen.

Queer mensen zijn een van de meest gemarginaliseerde groepen in het land. Weinig politieke partijen hebben publiekelijk steun betuigd voor gelijke huwelijksrechten. In plaats daarvan spreken de meeste partijen zich vocaal uit tegen het homohuwelijk, waaronder de nieuwe Lelo partij. De oprichter, Mamuka Khazaradze, zei dat de rechten van homo’s in Georgië soms worden geschonden, maar dat dit ‘’niet betekent dat minderheden hun mening aan de meerderheid moeten opleggen'’.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen