Gemartelde biseksuele vrouw uit Tsjetsjenië wil dat Rusland ouders en kliniek vervolgt

Een 22 jaar oude Tsjetsjeense vrouw die in een martelkliniek werd opgesloten vanwege haar biseksuele geaardheid, wil dat de Russische autoriteiten de instelling gaan vervolgen. Ook wil ze dat haar ouders gearresteerd worden, omdat zij de gruwelijkheden mogelijk zouden hebben gemaakt.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Dat schrijft Vice, die het slachtoffer, Aminat Lorsanova, per E-mail sprak. Ze vertelt dat ze een maand in de kliniek was opgesloten vanwege haar biseksuele geaardheid en het feit dat ze de islam afwijst. Ook zou ze vier maanden in een andere instelling zijn opgesloten, door toedoen van haar ouders. Die zouden haar hebben laten martelen om de “kwaden geesten” uit haar te verjagen.

“De man sloeg me met een stok in de solar plexus [het middelpunt van het lichaam, onder de borsten, red.] en drukte hier vervolgens met zijn vingers op. Hij deed mijn rokje omlaag tot mijn heupen en drukte daar ook op,” zegt ze tegen Vice, “Ik gilde het uit, terwijl hij gebeden riep. Mijn moeder en vader stonden erbij en keken ernaar, zelfs toen ik om hulp vroeg.”

De vader zou Lorsanova in 2018 zes keer een injectie met chloorpromazine hebben gegeven. Dat medicijn wordt gebruikt bij schizofrene patiënten. “Hij deed me handboeien om en bond mijn benen vast met tape. Ook mijn mond was dichtgeplakt. Hij zei dat hij me als een dier zou gaan behandelen – als een schaap. Ik moest zo slapen. Hij maakte mijn handen en benen niet eens vrij.”

Lorsanova is uit Tsjetsjenië gevlucht en woont in het buitenland. Ze wil nu dat de Russische aanklagers de kliniek gaan vervolgen. Het Russische Federale Onderzoekscomité heeft alleen nog niet gereageerd op het verzoek, schrijft Vice.

Tsjetsjenië is een autonome regio van de Russische Federatie en staat bekend om de onderdrukkende situatie voor LHBT+’ers. Regelmatig komt er nieuws naar buiten over martelingen van seksuele minderheden. Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) weigert Rusland mee te werken aan oproepen om de gruwelijkheden te onderzoeken.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen