Gabon stemt voor legalisering homoseksualiteit

Het Centraal-Afrikaanse land Gabon heeft de wet die homoseksualiteit verbiedt afgeschaft. Homoseksuele handelingen zijn niet langer strafbaar, terwijl er voorheen een gevangenisstraf van een half jaar op stond.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

[UPDATE 30/06/2020] Op maandag 29 juni stemde de senaat tevens voor het legaliseren van homoseksualiteit. 59 senatoren stemden voor, 17 tegen en vier senatoren onthielden zich. 

Achtenveertig parlementsleden steunden het voorstel van de Gabonese regering om het verbod op homoseksualiteit uit het wetboek te halen, vierentwintig stemden tegen, vijfentwintig onthielden zich van stemming. De senaat moet nog instemmen met het voorstel.

De wet die homoseksualiteit strafbaar stelde was pas in 2019 ingevoerd, als onderdeel van een nieuw strafwetboek. In de jaren hiervoor was homoseksualiteit niet verboden.

“Achtenveertig parlementsleden hebben een geheel land en haar gewoonten en tradities op zijn kop gezet,” zegt een parlementslid dat tegen het voorstel stemde, aldus persbureau Reuters.

Sylvia Bongo Ondimba, de vrouw van de Gabonese president, schrijft op Twitter dat het parlement volgens haar een “fundamenteel mensenrecht heeft hersteld”. Ze voegt daar de oneliner “ja tegen waardigheid, nee tegen haat” aan toe. Homoseksualiteit blijft ondanks de stemming in het parlement een wijdverspreid taboe in het land.

Gabon ligt op de evenaar, aan de westkust van Afrika. Het gezaghebbende tijdschrift The Economist bestempelt de regering van het olierijke land in haar Democacy Index als een “autoritair regime”.  

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen