Franse homoseksuelen doorbreken taboe rond seksueel misbruik met #metoogay

Op Twitter delen homoseksuele gebruikers verhalen over seksueel misbruik die ze tot nu toe nooit hebben durven uitspreken. Onder de hashtag #metoogay verschijnen emotionele berichten over het jarenlang verzwijgen van aanranding en verkrachting in de LGBT+-gemeenschap. Volgens gebruikers het resultaat van de “normalisering van seksueel ontoelaatbaar gedrag” onder homoseksuele mannen en angst voor homofobie.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

“Ik weiger om er nog 21 jaar over te zwijgen,” schrijft een gebruiker. Iemand anders deelt: “Het waren tien minuten die nooit meer zouden eindigen.” Een andere Franse Twitteraar schrijft over drie ervaringen met aanranding: “Ik was 16, 18 en 21.”

De verhalen variëren. Zo tweet iemand over stelselmatige verkrachting en iemand anders over een sekspartner die niet stopt met seks hebben, terwijl het condoom is gescheurd en hij nadrukkelijk “stop” roept. Soms waren jongens zelfs minderjarig. "Ik was 17, hij dwong me om hem mee naar huis te nemen. Toen ik me verzette wond hem dat alleen maar meer op," schrijft een slachtoffer.

Veel gebruikers die met de hashtag #metoogay tweeten beschrijven het taboe rond seksueel geweld onder homoseksuelen. De personen die, soms anoniem, soms met hun persoonlijke Twitter, persoonlijke ervaringen delen geven aan deze jarenlang geheim te hebben gehouden. “Ik durfde het niet te vertellen,” valt er te lezen. Een ander zegt: “Ik had het gevoel dat het erbij hoorde.”

Flora Bolter, codirecteur van l’Observatoire LGBT+ de la Fondation Jean Jaurès, wijdt die angst aan de cultuur in de LGBT+-gemeenschap zelf. Tegen France 24 vertelt ze: “We ondervinden al discriminatie doordat er een stereotype is dat LGBT+-personen seksuele roofdieren zijn. Het is dus altijd moeilijk geweest om in de LGBT+-gemeenschap over de kwestie van seksueel geweld te praten, vanwege de angst om homofobie aan te wakkeren.”

Anderen benadrukken het gebrek aan wederzijdse instemming dat ze ervaren. Een Twittergebruiker wijdt het taboe aan de “hypersekualiteit” onder mannelijke homoseksuelen. Zo wijst hij op de normalisering van het ongewenst aanraken in gayclubs en de seksuele stereotypen die er heersen. “Dit lijdt tot een toxische mannelijkheid.” 

Waar de Twittergebruikers die hun verhaal delen via #metoogay op hopen is dat er een verandering komt in de zwijgcultuur rond seksueel geweld onder homoseksuele mannen. Naast de emotionele verhalen, is er ook veel steun voor de slachtoffers. “Jullie zijn moedig, dat jullie dit willen delen,” valt te lezen. “Ik denk aan jullie,” schrijft een ander.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen