FBI waarschuwt voor terroristische aanslagen tijdens Pride-vieringen

Pride-vieringen moeten extra alert zijn op terroristische aanslagen vanwege een haatcampagne van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse FBI. Volgens hen roept IS haar volgers op om Pride-vieringen met geweld te verstoren.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De FBI zegt signalen te hebben dat terroristen Pride-vieringen als potentieel doelwit beschouwen voor terreuracties. “Buitenlandse terroristische organisaties of aanhangers kunnen proberen misbruik te maken van de toegenomen bijeenkomsten die verband houden met de komende Pride Month in juni 2024,” luidt de waarschuwing. “De inspanningen van deze organisaties om geweld te plegen of aan te moedigen tegen Pride-vieringen of LGBT+-gerelateerde locaties, worden verergerd door de huidige verhoogde dreigingsomgeving in de Verenigde Staten en andere Westerse landen.”

Het zou gaan om een campagne van Islamitische Staat die volgers oproept om LGBT+-evenementen te verstoren. Andere terreurorganisaties worden niet specifiek bij naam genoemd.

Dat jihadisten Pride als een potentieel doelwit beschouwen voor een terreurdaad is al langer bekend. Zo werd er vorig jaar een aanslag op Pride in Wenen verijdeld. In 2018 was Amsterdam een doelwit van een gewapende terreurdaad, die tevens werd voorkomen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen