Europese rechtszaak tegen Hongaarse anti-LGBT+-wet begonnen

De Hongaarse regering moet zich voor het Hof van Justitie van de Europese Unie verantwoorden over een wet die “LGBT+-propaganda” verbiedt. De zaak is door de Europese Commissie aangespannen en wordt gesteund door 16 van de 27 lidstaten. Een eventuele veroordeling van Hongarije kan een precedent scheppen voor andere landen die LGBT+-expressie aan banden willen leggen.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

In Luxemburg is de rechtszaak tegen de Hongaarse anti-LGBT+-wet van start gegaan. De Europese Commissie heeft, gesteund door het Europees Parlement en zestien andere lidstaten, de zaak aangespannen omdat de wet discriminerend zou zijn en de fundamentele rechten van Europese burgers zou schenden.

De Commissie stelt dat Hongarije Europese regels overtreedt met een anti-LGBT+-wet die uitingen over seksuele voorkeur of genderidentiteit aan banden legt. De controversiële wet trad in 2021 in werking en verbiedt onder andere het tonen van LGBT+-inhoud aan minderjarigen via boeken, films en media, en verplicht waarschuwingen op bijvoorbeeld kinderboeken met LGBT+-personages.

Volgens de Europese Commissie overtreedt Hongarije met de wet het gelijkheidsbeginsel in artikel twee van het EU-verdrag. Ook zou het ingaan tegen het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, waarin de rechten van EU-burgers worden omschreven. Wat deze zaak extra opvallend maakt is dat het Hof voor het eerst moet kijken naar een zogeheten verbod op “LGBT+-propaganda” en moet oordelen of dit ingaat tegen het verbod op discriminatie op grond van seksuele geaardheid uit het Handvest. Vanwege het mogelijk fundamentele karakter van de uitspraak wordt die door alle 27 rechters uit het Hof gedaan – iets dat niet vaak voorkomt. Meestal zitten er drie of vijf rechters op een zaak.

Mocht het Hof oordelen dat de Hongaarse wet de fundamentele grondrechten niet schendt, dan heeft de Commissie nog een optie om Hongarije te dwingen deze in te trekken. Aangezien de wet ook LGBT+-vertegenwoordiging in boeken en televisieprogramma’s verbiedt, zou dit in kunnen gaan tegen het principe van vrije handel waar de EU op gebaseerd is. Hongarije mag namelijk niet zomaar verbieden dat een bedrijf uit een ander Europees land zijn producten naar Hongarije exporteert.

Mocht de wet inderdaad in strijd met het Europees recht zijn, op welke grond dan ook, dan kan de Commissie Hongarije financiële sancties opleggen. De definitieve uitspraak wordt pas ergens halverwege volgend jaar verwacht.

LGBT+-organisaties hopen dat het Hof juist op basis van het gelijkheidsbeginsel de wet in strijd met het Europees recht verklaart. Katrin Hugendubel, Directeur Belangenbehartiging bij ILGA Europe, zegt daarover: "Een sterke uitspraak in deze zaak zal een sterk signaal sturen naar de andere lidstaten die soortgelijke wetten hebben aangenomen of voorstellen. Het zal duidelijk maken dat zij niet langer ongestraft tegen mensenrechten kunnen handelen.”

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen