Duitse trans man eist schadevergoeding na verplichte sterilisatie

Een 58-jarige Duitse trans man probeert compensatie te krijgen van de Duitse overheid, nadat hij vijfentwintig jaar geleden verplicht is gesteriliseerd. Pas dan kon hij zichzelf wettelijk als man laten registreren, bijvoorbeeld in zijn paspoort. “Toen wilde ik graag de regels volgen, zelfs al waren ze totaal absurd,” vertelt hij.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Nu zet Tsepo Bollwinkel zich in voor alle trans personen die voor de wetswijziging van 2011 door verplichte sterilisatie geen kinderen meer kunnen krijgen. “Ik was dankbaar voor de kans die mij gegeven werd, omdat het belangrijk was om mijn geslacht te kunnen laten veranderen,” vertelt Bollwinkel tegen persbureau Reuters.

25 jaar later probeert Bollwinkel een excuses van de Duitse overheid te bewerkstelligen. “Ik ben niet geïnteresseerd in het geld,” zegt hij, “maar in Duitsland, net zoals in menig ander Europees land, komt erkenning in de vorm van geld.”

Een trans vrouw die dertig jaar geleden gesteriliseerd was zegt tegen Reuters dat de wet haar heeft “beroofd” van de mogelijkheid om een gezin te kunnen stichten. “Ze konden het zich gewoon niet voorstellen dat een man zwanger zou kunnen worden en dat een vrouw een andere vrouw zwanger zou kunnen maken.”

Veel landen hebben wetgeving waarin trans personen verplicht worden om sterilisatie te ondergaan, om zo hun geslacht wettelijk te kunnen te veranderen. Duitsland had deze wet tot 2011. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2017 dat deze vereiste de mensenrechten schendt. Volgens de Duitse transrechtenorganisatie Bundesverband Trans* zouden zo’n 10.000 personen gesteriliseerd zijn.

Volgens Reuters weigerde de Duitse ministerie voor Justitie een reactie te geven op de actie van Bollwinkel.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen