Het zogenaamd uitbeelden van “Het Laatste Avondmaal” van Leonardo da Vinci door dragqueens tijdens de opening van de Spelen schiet bij veel conservatieve politici in het verkeerde keelgat. Dragqueen Nicky Doll, een van de queer-artiesten die optrad tijdens de ceremonie, laat zich niet van de wijs brengen door de boze tongen op sociale media. “Ik had een droom, en die werd gisteren werkelijkheid!” schrijft ze op Instagram. “Ik had de droom om Frankrijk te vertegenwoordigen op het grootste podium ter wereld: de openingsceremonie van de Olympische Spelen.”
“Het was een absolute eer om op te treden voor miljarden personen wereldwijd, en onze Olympische atleten te vieren.” Voor de critici heeft Nicky Doll één boodschap: “En tegen degenen die zich kwaad maakten omdat ze ‘queerness’ op het scherm zagen: WIJ GAAN NERGENS HEEN.”
Ook de artistiek leider van de openingsceremonie, Thomas Jolly, heeft geen boodschap aan de ophef. "In Frankrijk zijn mensen vrij om lief te hebben hoe ze willen, vrij om lief te hebben wie ze willen, en zijn ze vrij om te geloven of niet te geloven." Volgens Jolly was de scène met de dragqueens juist niet "Het Laatste Avondmaal". Hij zegt hierover op de Franse televisie: "Het idee was om een groot, heidens feest uit te beelden ter ere van de goden op de [Griekse] Olympus-berg, naar aanleiding van de Olympische Spelen."
Wereldwijd stroomden na afloop van de ceremonie reacties van met name conservatieve politici en opiniemakers binnen, die allemaal aanstoot nemen aan het dragoptreden. De Franse extreemrechtse politica Marion Maréchal zegt dat de ceremonie niet namens Frankrijk sprak, maar “namens een linkse minderheid die altijd klaar is voor provocatie”. Elon Musk noemde het “extreem respectloos voor christenen.” De Nederlandse extreemrechtse politicus Geert Wilders sprak van “woke onzin”.
Een andere Nederlandse christelijk-conservatieve politicus, Don Ceder, vond het optreden “trappen” tegen christenen, “de meest vervolgde religieuze groep ter wereld”. Hij vraagt zich ook af waarom de islam en het hindoeïsme niet bespot werden tijdens de openingsceremonie.
Zelfs de Franse Katholieke Bisschoppenconferentie voelde zich genoodzaakt om een verklaring te delen over het uitbeelden van het schilderij. In de verklaring wordt het optreden een “bespotting van het christendom” genoemd, wat door hen “zeer wordt betreurd”.