Deze homoseksuele prins vecht in India tegen conversietherapie

Na zelf jarenlang het slachtoffer te zijn geweest van conversietherapie, probeert de homoseksuele Indiase prins Manvendra Singh Gohil de “therapie” te verbieden in het land.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Onderdeel van de dynastie is hij niet meer - na zijn coming out heeft zijn familie hem onterft - maar van zijn status als ‘prins’ maakt Gohil nog wel altijd gebruik. Zo vecht hij tegen conversietherapie en heeft hij een van zijn bezittingen omgebouwd tot een tehuis voor verstoten LGBT+’ers, net zoals hij zelf ooit verstoten werd door zijn familie.

Gohil kwam zelf publiekelijk uit de kast in 2006, toen hij 41 jaar oud was. De schok in het conservatieve India was groot. Homoseksualiteit was toen nog illegaal. "De dag dat ik ermee naar buiten kwam, werden mijn beeltenissen verbrand. Er waren veel protesten, mensen gingen de straat op en riepen leuzen die zeiden dat ik de koninklijke familie en de cultuur van India beschaamde en vernederde. Er waren doodsbedreigingen en eisen dat ik van mijn titel werd ontdaan,” vertelt Gohil aan Insider.

 

Conversietherapie

In 2002 kwam hij al uit de kast aan zijn ouders, waarna ze hem naar conversietherapie stuurden. Door middel van onder andere elektrische schokken probeerden ze zijn seksuele geaardheid te veranderen. Ook spirituele behandelingen werden geprobeerd, maar niks werkte. Toen zijn ouders het opgaven, schrijft Insider, was Gohil in een depressie beland.  “Mijn ouders dachten dat het onmogelijk was dat ik homo kon zijn omdat mijn culturele opvoeding zo rijk was geweest. Ze hadden geen idee dat er geen verband bestaat tussen iemands seksualiteit en hun opvoeding.”

Na zijn uiteindelijke coming-out voelt de prins zich vrijer. Inmiddels heeft hij een mannelijke partner en zet zich in als activist voor LGBT+-rechten in het conservatieve land. Conversietherapie is in India een veelgebruikt middel in een poging om een persoon te “veranderen” na diens coming-out. Slechts één deelstaat heeft de therapie verboden, dat gebeurde vorig jaar.

Pas sinds 2018 is homoseksualiteit legaal in India, toen het Hooggerechtshof bepaalde dat het verbod in strijd was met de grondwet. Daar eindigt de strijd volgens de prins niet, hij wil naast het verbod op conversietherapie strijden voor meer sociale acceptatie in India en zaken als het homohuwelijk en het recht op adoptie.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen