De nasleep van Tbilisi Pride: hoe kon het zo uit de hand lopen?

Afgelopen weekend kwamen er schokkende beelden uit de Georgische hoofdstad Tbilisi. Ultrarechtse groeperingen bedreigden activisten, journalisten raakten gewond en een regenboogvlag werd met brute kracht van het Pride-hoofdkantoor gerukt. Hoe kon het zo uit de hand lopen?
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Een grote aanstoker van het geweld is de Orthodoxe Kerk. Priesters hadden voorafgaand aan de Pride opgeroepen om te gaan te demonstreren — vreedzaam, dat wel. Helaas werd er aan het laatste deel van die oproep geen gehoor gegeven. Ook priesters zelf deden mee aan de demonstratie.

De sfeer werd naarmate de uren vorderde grimmiger. Regenboogvlaggen werden in brand gestoken en veel van de organisatoren moesten onderduiken uit angst voor geweld. "We probeerden te overleven en de mensen die de straat beheersten te ontwijken," zegt Giorgi Tabagari, directeur van Tbilisi Pride, tegen Reuters. "Ik was bijna vermoord," vertelt hij over een situatie waarbij zijn auto door een mensenmassa werd omsingeld.

De oproep van de Orthodoxe Kerk en conservatieve groeperingen om de Pride te verstoren leidde tot een ware heksenjacht op de deelnemers. Ook Journalisten moesten het ontgelden. En dat allemaal om ervoor te zorgen dat de Georgische samenleving niet zou "ontaarden", aldus de Kerk.

Het is een patroon dat in meer landen in het oosten van Europa te zien is. De traditionele samenleving moet beschermd worden tegen de liberale Westerse waarden. Denk aan Hongarije en Polen. Vaak zijn dit politici en religieus leiders met sympathieën voor het culturele gedachtengoed dat in Rusland door Poetin wordt gepropageerd.

Daarom is het geen verrassing dat ook vanuit de Georgische regering er olie op het vuur werd gegooid. Premier Irakli Garibashvili zei namelijk dat de Pride-viering "voor veel mensen in de Georgische samenleving onacceptabel is". Hij linkte de optocht zelfs aan een controversiële oud-president. Toen eenmaal duidelijk werd dat de tegendemonstratie ontzettend uit de hand was gelopen restte hem echter geen keus dan de gewelddadigheid te veroordelen. De politie zou onderzoek doen naar de geweldsplegers.

Uiteindelijk bestond de menigte van duizenden tegenstanders uit een door de Kerk en politiek opgehitst gezelschap van mannen (soms met extreemrechtse sympathieën) die maar één doel voor ogen hadden: een einde maken aan de in hun ogen on-Georgische Prideviering.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen