COC wil verbod op ‘homogenezing’

COC Nederland, rtl 5, Ewout, homogenezing, wetgeving, lhbt, lgbt, holebi, gay, nieuws, persbericht, Nederland
Twitter Icon Facebook Icon Delen
“Homoseksualiteit of transgender-zijn is geen ziekte en het is een fabeltje dat je er van kunt ‘genezen’”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Mensen gaan kapot aan dit soort ‘therapieën’. Ze raken in depressies of krijgen zelfmoordgedachten. We roepen de Kamer en de regering op om zulke therapieën te verbieden, net zoals bijvoorbeeld in Groot Brittannië, de Verenigde Staten, Malta en Spanje.”

In het programma toont presentator Ewout Genemans hoe diverse behandelaars in Nederland therapieën aanbieden om LHBTI’s te ‘genezen’ van hun seksuele- of genderidentiteit. Een gebedsgenezer claimt dat de identiteit met religieuze rituelen kan worden gewijzigd, een andere behandelaar pakt LHBTI’s aan met een bloedzuiveringsritueel.

In de uitzending vertelt een lesbische vrouw hoe ze door dergelijke behandelingen in een diepe depressie raakte. Een man die zich binnen de pinkstergemeente inzette voor ‘genezing’ van LHBTI’s licht toe hoe hij daar spijt van kreeg toen hem duidelijk werd dat dergelijke therapieën mensen tot zelfmoord drijven.

Het COC pleit sinds 2013 voor een verbod op ‘homo- en transgender genezingstherapieën’. In 2012 bleek dat de evangelische organisatie Different-Tot Heil des Volks ‘homogenezingen’ aanbood met vergoeding van zorgverzekeraars. Op aandringen van het COC en de Tweede Kamer maakte voormalig minister Schippers (VWS) een einde aan die vergoedingen. Ook de opstellers van de Nederlandse versie van de Nashville verklaring, die in januari verscheen, menen dat LHBTI-gevoelens ‘gedood’ kunnen worden.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp pleitte in februari 2019 voor een verbod op ‘homogenezing’. Bergkamp wil vooral minderjarigen tegen zulke behandelingen beschermen. Ook de vereniging van jeugdartsen AJN pleit voor een verbod.

 

Bron: COC Nederland
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen