Celstraf voor Braziliaanse moeder die homoseksuele zoon doodstak en verbrandde

Een moeder in de Braziliaanse deelstaat São Paulo moet 25 jaar de gevangenis in na het vermoorden van haar 17-jarige zoon vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Ze had twee huurmoordenaars ingeschakeld, maar toen die weigerden de jongen van het leven te beroven, nam ze het heft in eigen hand.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Naast de moeder moeten ook de twee huurmoordenaars de cel in. Zij krijgen volgens het Braziliaanse tijdschrift Veja een celstraf van 21 jaar. De moeder zou nooit hebben geaccepteerd dat haar zoon homoseksueel is.

In december 2016 zou de moeder haar zoon, Itaberli Lozano, naar haar huis hebben gelokt. Lozano woonde bij zijn oma, vanwege zijn moeders houding tegenover homoseksualiteit. In de gedachte dat zijn moeder hun verschillen zou willen bijleggen, ging Lozano naar zijn ouderlijk huis. Daar werd hij door de twee ingehuurde mannen belaagd en in elkaar geslagen. Toen de huurmoordenaars weigerden een kind te willen vermoorden, pakte de moeder een mes en stak haar zoon neer.

De stiefvader van Lozano hielp vervolgens om het lichaam van de 17-jarige jongen te verbranden in een suikerrietveld. De stiefvader moet nog op zijn uitspraak wachten.

Tijdens de rechtszaak zei Lozano’s moeder dat ze met haar zoon had gevochten omdat hij mannen en drugs mee naar huis zou brengen. Ze benadrukte niet homofoob te zijn, maar dat haar zoon in woede was uitgebarsten en bedreigde haar te vermoorden. Toch hebben onderzoekers wel degelijk bewijs gevonden dat de moeder de huurmoordenaars had benaderd. 

De oom van het slachtoffer verklaarde volgens Out Magazine: “Hij had een baan, hij was erg beleefd en hij maakte nooit ruzie met iemand. Hij had enkel problemen met zijn moeder, die zijn homoseksualiteit niet accepteerde.”

Het aantal haatmisdrijven tegenover LHBT+-personen in Brazilië is de afgelopen jaren sterk gestegen. De huidige president van het Zuid-Amerikaanse land is bekend om zijn homo- en transfobe uitspraken. Zo zei hij recentelijk nog dat zijn land ‘geen paradijs voor homo-toerisme moet worden’ en dat hij niet in staat zou zijn om van een homoseksuele zoon te kunnen houden.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen