Britse Conservatieven willen met nieuwe campagnestunt eind aan "verwarring" over geslacht

De Britse verkiezingscampagne is losgebarsten. De Conservatieven, dramatisch laag in de peilingen, willen nu transgender vrouwen uitsluiten van voorzieningen die "speciaal voor biologische vrouwen" zijn.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Volgens de Conservatieve Partij moet er een eind komen aan de "verwarring" die er in de samenleving zou heersen rondom het geslacht van een persoon. De Tories willen zodoende de Gelijkheidswet aanpassen om de term "geslacht" puur te laten refereren naar het geslacht dat iemand bij geboorte aangewezen kreeg. Hiervoor gebruiken ze ook de transfobe term "biologisch geslacht", wat een bewust verschil maakt tussen transgender en cisgender personen. Ruimtes die specifiek voor vrouwen zijn, worden zodoende niet toegankelijk voor transgender vrouwen.

Voor deze redenatie tapt de Conservatieve Partij uit een bekend vaatje: trans vrouwen als schrikbeeld voor vrouwenrechten. Volgens premier Rishi Sunak is de "verwarring" over het geslacht een "gevaar voor meisjes en vrouwen". Dit zijn hondenfluitjes voor ongefundeerde claims dat trans vrouwen misbruik van hun geregistreerde geslacht maken en een gevaar vormen voor cisgender vrouwen. 

De Liberal Democrats, een kleinere liberale partij in het VK, beschuldigen de Conservatieven ervan de kiezer af proberen te leiden van veel belangrijkere zaken. Ze vinden dan ook dat Sunak en zijn partij een "neppe cultuuroorlog" aan het voeren zijn. Volgens de partij moet de politiek niet tornen aan de "hard bevochten bescherming voor trans personen en vrouwen". 

Volgens Sunak beschermen de voorgestelde aanpassingen van de Gelijkheidswet juist "de privacy en waardigheid van iedereen in de samenleving". De wet werd ingevoerd door de vorige Labour-regering. De Conservatieven zijn nu al veertien jaar aan de macht.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen