Bo Van Spilbeeck wint OUT Media Award 2018

Bo van spillbeeck, outtv, bo, transgender, vtm, bo transgender, outtv media award, femke halsema,
Twitter Icon Facebook Icon Delen
Bo Van Spilbeeck heeft volgens directeur Marc Putman van OUTtv Europe, haar overwinning te danken aan haar moedige en publiekelijke coming out als transvrouw dit jaar. “Haar coming out werd wereldnieuws. Via tv-zender VTM maakte ze het onderwerp ‘transgender zijn’ meer bespreekbaar. Vanuit haar functie en bekendheid speelt ze een belangrijke rol in de emancipatie van transgenders. Dat ze nog steeds een gelukkig gezin vormt met haar vrouw en kinderen, bewijst haar kracht als rolmodel.” Andere genomineerden waren Acteur Sven De Ridder, actrice Anke De Ridder, journalist Rémy Bonny, Songfestivalwinnares Netta, Olympisch skiër Gus Kenworthy en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Voetbalprogramma
(Journaliste) Van Spillbeeck maakte eind januari in het VTM Nieuws bekend transgender te zijn en voortaan door het leven te gaan als Bo.. In Nederland ging dat nieuws niet ongemerkt voorbij toen René van der Gijp in het voetbalprogramma Voetbal Inside zich verkleedde als vrouw en met pruik op grapte voortaan door het leven te gaan als ‘Renate’. Collega Johan Derksen verklaarde vervolgens op zijn beurt transgenders vreemd te vinden. Een rel ontstond en sponsors van Voetbal Inside werden opgeroepen zich terug te trekken.

Impact
De aandacht voor de coming out van Van Spilbeeck was overdonderend en overwegend positief. Vlak na haar coming-out meldde het Vlaamse Transgender Infopunt dat ze in drie dagen tijd evenveel telefoontjes hadden gekregen als in de twee maanden ervoor. Ook veel lotgenoten schreven Bo. De eerste selfie van Bo, met lange blonde haren, sierde dagenlang op elke voorpagina van bijna elke krant in Vlaanderen en daarbuiten. Plots werd de journaliste zelf het onderwerp van gesprek in Nederland, Frankrijk, Japan en Turkije.

OUT Media Award
Via een onlinepoll van tv-zender OUTtv hebben afgelopen maand meer dan 6.000 mensen gestemd op de persoon die volgens hen in het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan de LHBT+-emancipatie in de Nederlandse en Vlaamse media. OUTtv-directeur Marc Putman: “Het normaliseren van thema’s zoals homo- en transseksualiteit is precies wat we met de OUT Media Award wil bereiken. Daar heeft Bo dit jaar enorm aan meegeholpen. Toch zijn we er nog lang niet. In 72 landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar. In minstens acht landen kan het leiden tot de doodstraf. En recent verkondigde de Amerikaanse president Trump nog aan dat hij stappen wil zetten om de officiële erkenning van transgenders in Amerika terug te draaien.”
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen